L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat el darrer ple ordinari del mandat. El plenari ha començat informant de la Memòria del Consell de Ciutat 2018 i amb el debat de l’Informe per un desenvolupament sostenible de la ciutat en l’horitzó de 2030. També s’ha fet balanç de la gestió de ‘Decidim’, la plataforma digital dedicada a la participació i la innovació democràtica.

Es retira la proposta d’ubicar el CAP Raval Nord a la Misericòrdia

El govern de BComú manté el solar de la capella de la Misericòrdia per al MACBA. Ha retirat de l’ordre del dia el punt que proposava desestimar la concessió de l’ús d’aquest solar per al museu després que tots els grups municipals, a excepció de la CUP, li ho hagin demanat. En el seu lloc s’ha aprovat la proposició que ERC ha portat al Ple per a la ubicació del CAP Raval Nord, que és l’acord d’última hora de proposta entre la Generalitat i la Diputació, que ha tingut el vot a favor de tots els grups, amb l’abstenció de BComú i el vot en contra de la CUP.

La regidora Gala Pin ha retirat la proposta de la Misericòrdia perquè ha explicat que si es tombava el punt s’hauria d’esperar fins al setembre per tornar a obrir l’expedient i “aquest és un tema urgent al que no li podem posar traves”, ha conclòs. Tot i així, ha advertit que aquest “acord per art de màgia” no ofereix cap garantia als veïns. Per la seva banda, Xavier Trias ha acusat el govern de buscar la confrontació i no la solució, i el socialista Jaume Collboni ha titllat el conflicte dels darrers dies d’”espectacle lamentable”.

S’aprova el servei de dentista municipal

En aquesta darrera sessió ordinària del ple municipal també s’ha aprovat el servei de dentista municipal amb els vots a favor de BComú, el PSC i la CUP, que ja havien anunciat que hi votarien a favor, i també ERC, que fins ara havia fet reserva de vot. El PDeCAT, Cs i el PP hi han votat en contra.

Els grups contraris ho han qualificat de “mesura electoralista”. Des del grup Demòcrata, Irma Rognoni ha assegurat que augmentarà el dèficit de B:SM i que l’espai per treballar per una salut bucodental pública és el Consorci Sanitari de Barcelona, del qual forma part l’Ajuntament. El popular Mulleras ha afirmat amb ironia que el servei de dentista municipal “no farà l’extracció de cap queixal, però que evidenciarà que Colau no té cap queixal del seny”.

Els grups que hi han donat suport han destacat que és una mesura necessària per donar servei. El socialista Collboni ha dit que “un dels estigmes que marca la classe social és la salut bucodental”. Des de la CUP ho han qualificat “d’insuficient però també de primer pas necessari”. La tinenta alcalde Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat que s’ha obert un camí per resoldre una de les grans mancances del sistema sanitari, que és l’atenció de la salut bucodental. Ortiz ha assegurat que permetrà uns preus justos i ha retret als partits que hi han votat en contra que “només defensen els drets de les mútues”.

L’Escola la Maquinista es començarà a construir al maig

El Ple ha aprovat la cessió a la Generalitat del solar del carrer de Ferran Junoy cantonada amb el carrer de São Paulo per construir-hi l’Escola la Maquinista de Sant Andreu, que fa 10 anys que està en barracons. Això permetrà al Consorci d’Educació començar les obres de l’escola definitiva al maig i tenir-la enllestida per al setembre del 2020.

La tinenta d’alcade d’Urbanisme, Janet Sanz, s’ha felicitat per haver haver desvinculat la construcció de l’escola de l’ampliació del centre comercial La Maquinista. Tot i votar-hi a favor, el PDeCAT, Cs i el PP han criticat el govern per “no haver sabut negociar amb el centre comercial” i generar més costos al consistori.

El Ple també ha aprovat la cessió a la Generalitat del Palau de Pedralbes i també la prorroga del Pla d’Igualtat entre homes i dones 2015-2019.

El Paral·lel ja té Pla d’usos

A més, s’ha donat llum verda al Pla d’usos de l’avinguda del Paral·lel, que el govern ha presentat com una normativa per garantir l’activitat cultural de la via, equilibrar-hi l’activitat comercial i evitar que es converteixi en un monocultiu. Hi han votat a favor tots els grups tret de l’abstenció del PDeCAT, Cs i PP. El Pla afectarà el Paral·lel entre els carrers de Viladomat, Margarit i Cabanes.

En la plana cultural, el Casino l’Aliança del Poblenou ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament en el 150 aniversari de la fundació. El Ple n’ha destacat el tarannà de motor cívic i associatiu i I’ha definit també com un exemple del moviment dels ateneus populars impulsats per la societat civil catalana.

Dues reprovacions més per a l’alcaldessa

El Ple ha reprovat una vegada més la gestió del govern municipal i és ja la vuitena reprovació que rep l’alcaldessa. Ha estat a petició del PP, i ha tingut el suport del PDeCAT, PSC i Cs. El mateix ha passat amb l’altra reprovació al govern municipal en aquest ple, aquesta en matèria d’habitatge, presentada per Cs, i amb el suport dels mateixos grups. En canvi, BComú, la CUP, els republicans s’han pronunciat en contra. Ciutadans, PP i PSC han coincidit a assenyalar el govern actual com el que menys pisos públics han impulsat en quatre anys de mandat. 

Els grups que hi han votat en contra han assegurat que reprovar l’alcaldessa sembla que s’ha convertit en una moda. El discurs més contundent ha estat el de la regidora de la CUP, Maria Rovira, que ha assegurat que els responsables de l’emergència habitacional a Barcelona i al conjunt del país, són precisament els partits que han donat suport a la reprovació. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Muntaner, ha defensat la gestió municipal i ha afirmat “que han fet molt més que els governs anteriors” i ha recordat que aquest mandat han entregat les claus de 2.600 pisos.

Més lluita contra l’ocupació il·legal de pisos

En l’apartat de propostes dels grups municipals, s’ha aprovat la iniciativa del PDeCAT per incrementar la lluita contra l’ocupació il·legal d’habitatges. Durant el debat, el regidor del PDeCAT Jordi Martí i el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, han protagonitzat una acalorada picabaralla. Martí ha recriminat al govern municipal que no reconegui la seva responsabilitat i que derivi les culpes a la Generalitat i als Mossos. Mentre que Pisarello li ha respost que l’Ajuntament ha liderat la creació d’habitatge, per davant de la Generalitat. Aquesta conversa amb retrets encreuats ha servit al regidor del PDeCAT per decantar el seu vot a favor de la posterior reprovació de Colau en matèria d’habitatge proposada per Ciutadans.

Mejías, reprovada per criticar la placa antifranquista de la Via Laietana

El Ple Municipal ha reprovat la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, per “banalitzar el franquisme”, després de les crítiques a la placa de la Via Laietana. El faristol recorda les víctimes de la repressió policial a la comissaria de la via Laietana durant el franquisme. La moció ha rebut el suport de Barcelona en Comú, del Grup Municipal Demòcrata, d’ERC, del PSC i de la CUP, mentre que Ciutadans i el PP hi han votat en contra.

Carina Mejías

Catalogada l’alzina bicentenària de Gràcia

L’alzina bicentenària de l’interior del jardí de les casetes d’Encarnació, a Gràcia, ja està blindada. El Ple Municipal ha aprovat la seva catalogació com a arbre d’interès local, amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte el PP, que s’ha abstingut. Amb aquesta catalogació, l’Ajuntament podrà dictaminar definitivament la retirada de la llicència d’obres que afectava les casetes, que fins ara estava retirada de forma cautelar.

Un informe de la direcció de Conservació d’Espais Verds ha dictaminat que és l’alzina amb un diàmetre més gran de les registrades en trama urbana de la ciutat, fet que la defineix com un arbre singular de Barcelona. A més, l’alzina es troba a Gràcia, un barri que destaca per la poca superfície d’espais verds i l’absència d’arbres singulars. Està documentada des de fa com a mínim 200 anys, abans de l’existència de la urbanització de les casetes que l’envolten.