Palau Pedralbes

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha acordat la cessió gratuïta del Palau de Pedralbes a la Generalitat. La cessió dona compliment a l’acord que van signar el 2004 l’aleshores alcalde Joan Clos i l’expresident Pasqual Maragall per al finançament del Museu del Disseny, a la plaça de les Glòries. La Generalitat es va comprometre a aportar dues terceres parts (58,6 M €) del cost total de l’equipament (88 M €) i, a canvi, l’Ajuntament cedia la propietat del Palau de Pedralbes i els seus jardins. L’espai funciona com a centre de relacions institucionals de la Generalitat.

La cessió ha rebut el suport de BComú, el PDeCAT, ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits, mentre que Cs s’ha abstingut i el PP hi ha votat en contra. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat la gestió perquè s’han complert les condicions de l’acord i la Generalitat va aportar el finançament previst per al Museu del Disseny. Cal recordar que el Palau de Pedralbes va acollir el Museu de les Arts Decoratives i el de la Ceràmica fins que van ser traslladats a l’edifici de les Glòries.

Koldo Blanco (Cs) ha justificat l’abstenció perquè creu que es tracta d’un “acord lesiu pels interessos de l’Ajuntament” perquè “la Generalitat no compleix amb els barcelonins”. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha criticat que no es reclami a la Generalitat la part proporcional del sobrecost de 9 milions d’euros que, ha denunciat, van tenir les obres del Museu del Disseny.