El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma definitiva la creació d’un servei de dentista municipal amb què es pretén oferir preus més econòmics que les clíniques privades. La iniciativa ha rebut el suport de BComú, ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits, Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé, mentre que el PDeCAT, Cs i el PP hi han votat en contra. El govern d’Ada Colau preveu obrir una primera consulta a finals d’any, amb tota probabilitat a Nou Barris.

“Obrim un camí en la defensa d’un servei públic”, ha defensat la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, que ha assegurat que el dentista municipal “donarà transparència al sector” i oferirà tarifes “a preu de cost”. Ortiz també ha agraït el suport dels grups d’esquerres: “S’ha demostrat on són les majories”. El dentista municipal, pioner a l’estat, tindrà la mateixa cartera de serveis que una clínica privada. La iniciativa s’afegeix al servei d’odontologia municipal gratuït per a persones vulnerables, que funciona des del 2018.

Tot i votar-hi a favor, Montse Benedí (ERC) no ha escatimat les critiques a un servei que creu que aportarà “una oferta insuficient” al mercat. Malgrat tot, ha defensat que la primera consulta s’ubiqui a Nou Barris per atendre les persones que no van al dentista per motius econòmics. Jaume Collboni (PSC) ha dit que el dentista municipal ha d’impulsar que el servei odontològic s’ofereixi en el sistema públic de Salut. Des de la CUP, Maria Rovira ha valorat que una consulta “és insuficient” però que “cal treballar perquè el servei s’estengui”.

Pel que fa als partits que hi han votat en contra, Irma Rognoni (PDeCAT) ha acusat el govern Colau de “transgredir el sistema sanitari” i ha qualificat el dentista municipal de “mesura populista i electoralista”. Des de Cs, Marilén Barceló ha dit que l’executiu municipal enganya quan diu que oferirà preus més baixos: “És una proposta populista, no real”. Xavier Mulleras (PP) ha assegurat que la quota de mercat del dentista municipal serà del 0,7 % i que, per això, no influirà en els preus. “La seva demagògia electoral no té límits”, ha afirmat.