El Ple de l’Ajuntament manté la cessió de la capella de la Misericòrdia per al MACBA, tal com preveu el conveni existent entre el consistori i el museu. Tot i la pressió d’alguns veïns del Raval presents al plenari —que són favorables a recuperar la capella fer construir-hi el futur CAP Raval Nord—, el govern municipal ha retirat de l’ordre del dia la rescissió del conveni amb el MACBA a petició de l’oposició.

A canvi, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha demanat el compromís dels grups per donar suport a la construcció del CAP a la Misericòrdia si els estudis tècnics acaben descartant l’última proposta de les conselleries de Salut i Cultura i de la Diputació: fer el CAP en un edifici enganxat al MACBA. En aquest sentit, Pin ha assegurat que “posarem tots els esforços” per mirar la viabilitat d’aquesta opció, però ha advertit que no se’n refia, perquè la proposta de les conselleries (que depenen del PDeCAT i d’ERC) “sembla que és anar a cegues”.

Xavier Trias (PDeCAT) ha reblat al govern municipal que “nosaltres sí que no confiem en vostès” i ha reclamat que “si hi ha un acord, mirem com s’aplica; és un disbarat posar-hi dubtes”. Jordi Coronas (ERC) també ha defensat l’última proposta de la Generalitat perquè “aquest és l’acord bo” i ha demanat a l’executiu que “no estiguem darrere de pancartes”, mentre que Jaume Collboni (PSC) ha dit que “hem de creure que la proposta de la Generalitat és viable”.

Per la seva banda, Carina Mejías (Cs) ha acusat el govern de BComú d’enfrontar els departaments de Salut i Cultura “per electoralisme i populisme” i l’ha instat a trobar una solució “sense pressa ni sense pegats”, mentre que Alberto Fernández Díaz (PP) ha reclamat “tancar la polèmica per satisfer les necessitats” del barri, tant per al CAP com per al museu. En canvi, Eulàlia Reguant (CUP) ha criticat que el Ple mantingui la cessió de la Misericòrdia per al MACBA perquè “el debat real no és entre Salut i Cultura, és entre els veïns i les elits”.

En paral·lel, el Ple també ha aprovat una proposició d’ERC per garantir que el nou CAP tindrà un solar abans d’aquest desembre. Hi han votat a favor el PDeCAT, Cs, ERC, el PSC i el PP; BComú s’hi ha abstingut; i la CUP hi ha votat en contra.

Mantenen l’ocupació de la Misericòrdia

El ple l’han seguit de prop una vintena de membres de la plataforma CAP Raval Nord Digne, que han expressat el seu malestar per la retirada de l’ordre del dia la rescissió del conveni amb el MACBA. Durant el debat, alguns membres de la plataforma han increpat els partits polítics i, en sortir de l’Ajuntament, han reiterat que el futur CAP Raval Nord ha d’anar a la Misericòrdia. Davant d’aquest nou escenari, han assegurat que mantindran l’ocupació de la capella i han anunciat una assemblea per decidir més mobilitzacions.

Després de rebre el suport de la regidora del districte, Gala Pin, la portaveu de la plataforma, Anna Romagosa, ha retret al Ple que “no dona la mateixa prioritat al CAP que al MACBA” perquè encara “queden moltes incògnites per estudiar” sobre la proposta de la Generalitat. Per això, Romagosa ha reiterat que la rescissió del conveni amb el museu s’havia de fer “per jugar en les mateixes condicions” fins que no s’acabin tots els estudis tècnics.

Picabaralla entre l’alcaldessa i Mejías

Durant l’inici del debat s’ha produït una picabaralla entre l’alcaldessa, Ada Colau, i la  presidenta del Grup Muncipal de Cs, Carina Mejías. El moment de tensió ha arribat després que la plataforma CAP Raval Nord Digne, present entre el públic, hagi interromput el plenari en dues ocasions. Colau ha demanat silenci als veïns i, fins i tot, ha amenaçat de suspendre la sessió. Mejías ha retret a l’alcaldessa que hi hagin irromput i li ha exigit que hi posés ordre.