Amb set grups municipals i dos regidors no adscrits, el Consell Municipal del mandat 2015-2019 ha estat el més divers de la història de l’Ajuntament. Aquest escenari s’ha traduït en unes sessions plenàries més llargues, en alguns casos, fins i tot, maratonianes. Ho analitzem coincidint amb el darrer ple ordinari d’aquesta legislatura.

Al llarg del mandat 2015-2019 s’han fet 42 sessions ordinàries del ple municipal. A més, s’han convocat 22 sessions extraordinàries.

De mitjana, les sessions ordinàries han durat cinc hores i 45 minuts. El ple ordinari més llarg ha estat el darrer del mandat, amb vuit hores i nou minuts. Per contra, el més curt va ser el del 21 de desembre del 2018, amb tres hores i 25 minuts. Val a dir que aquesta sessió va estar marcada per la celebració del Consell de Ministres a la ciutat, ja que els regidors del PDeCAT, ERC i la CUP van abandonar la sala.

Pel que fa a les sessions extraordinàries, la durada mitjana ha estat de poc més d’una hora, 64 minuts. La sessió més llarga va ser la del 24 de juliol del 2015, amb tres hores i 18 minuts, en què es van debatre diversos temes de ciutat com mesures contra la pobresa, l’ordenança de terrasses i la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern del 2026. La sessió extraordinària més curta va ser la del 18 d’agost del 2017, de sis minuts de durada. Va ser un ple convocat d’urgència per condemnar els atemptats del dia anterior a la Rambla i Cambrils. Es va celebrar al Saló de Cent i, a continuació, es va guardar un minut de silenci a la plaça de Sant Jaume.

Sessions dobles (o triples)

A banda de la sessió ordinària del 29 de març, el dia que els regidors han passat més estona a la Sala del Plenari Carles Pi i Sunyer va ser el 25 de gener del 2019. Aquell divendres es van celebrar tres sessions seguides, dues d’extraordinàries i una d’ordinària, que es van allargar en total vuit hores i 34 minuts.

Tot i que aquesta jornada maratoniana va ser excepcional, i criticada per l’oposició, la fórmula de convocar en un mateix dia una sessió extraordinària i una d’ordinària ha passat en set ocasions al llarg d’aquest mandat.

Els plens d’aquest mandat, tres quarts d’hora més llargs que els del mandat anterior

Si els plens del mandat 2015-2019 han durat unes cinc hores i 45 minuts de mitjana, els que van tenir lloc durant el mandat anterior (2011-2015) no van arribar a les cinc hores de durada mitjana. Si posem la lupa en el primer curs polític de cada mandat, 2011-2012 i 2015-2016, podem apreciar aquesta diferència.

També podem veure com, curiosament, les sessions ordinàries dels mesos de gener són les més curtes dels dos períodes. I, tot i que la tendència general és que els plens d’aquest mandat que ara acaba han estat més llargs, el ple del juliol del 2012 va ser més llarg que el del juliol del 2016.