L’Ajuntament i la Plataforma Salvem l’Alzina han arribat a un acord per salvar les cases del carrer de l’Encarnació i l’alzina centenària que hi ha al mateix terreny al barri de Gràcia. Després de la negativa de la propietat a vendre les edificacions, el consistori ha trobat en l’expropiació la millor via per garantir el manteniment del patrimoni arquitectònic. Ho ha anunciat Eloi Badia, regidor del districte, que s’ha compromès a construir-hi una escola bressol municipal, habitatge públic i un espai verd per al barri.

La plataforma veïnal que es va constituir per salvar les cassetes d’Encarnació i l’alzina s’ha mostrat satisfeta amb l’acord, perquè és la solució que ells proposaven inicialment. També ha demanat al consistori que faci de mitjancer per evitar l’ordre de desallotjament dictada per la jutgessa del Jutjat de Primera Instància número 51 de Barcelona.

Detalls de l’expropiació

Badia no ha fixat la quantia de l’expropiació, però ha assenyalat que es troba dins uns marges raonables. Pel que fa al calendari, es preveu que al plenari del mes d’abril es pugui aprovar la modificació del Pla General Metropolità, pas previ per poder fer efectiva l’apropiació.

Tres mesos de lluita veïnal

El conflicte entorn a les casetes va començar el mes de novembre, quan els veïns van impedir l’enderroc de les finques per part de la propietat. Es van constituir en plataforma i van ocupar l’espai per evitar que les casetes acabessin a terra. Llavors, el regidor del districte va explicar que la via legal més idònia per salvar l’alzina i les façanes de les casetes era emparar-se en la Llei d’espais naturals de la Generalitat. Aquesta norma permetria catalogar l’alzina com a patrimoni verd de la ciutat i això anul·laria de forma retroactiva el permís d’obres (suspès temporalment). Aquesta proposta s’haurà d’aprovar al ple municipal.

Un cop suspesa oficialment la llicència d’obres, va explicar Badia, s’iniciaria el procés de catalogació de les casetes. L’Ajuntament es plantejava dos escenaris: protegir les façanes i impedir-ne l’enderroc, o bé expropiar la propietat, opció que finalment ha estat la triada.