El Ple Municipal ha reprovat la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, per les seves crítiques a la placa de la via Laietana, que recorda les víctimes del franquisme i la repressió policial a la comissaria de la via Laietana. Després del rebuig de Mejías al faristol memorial i només dos dies després de la seva instal·lació, la placa va rebre un atac vandàlic. La moció, que rebutja la banalització del franquisme, ha rebut el suport de tots els partits, excepte de Cs i del PP, que hi han votat en contra.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, assegura que les declaracions de Mejías han creat un “clima d’hostilitat” i que això és un fet “molt greu” en una democràcia. Per la seva banda, Carina Mejías ha rebut la reprovació com una “venjança” per part del govern municipal.

“Em reprovaran a mi per què? Per les meves opinions? No hi ha res més dictatorial que això”

Hores després de la instal·lació de la placa commemorativa, Mejías va qualificar-la d’ofensiva per a la Policia Nacional. Tot i que ha volgut deixar clar el seu “respecte” a les víctimes de les tortures durant el franquisme, ha acusat el govern municipal d'”utilitzar el patiment” dels ciutadans per a interessos electoralistes.

A favor: BComú, PDeCAT, ERC, el PSC i el CUP

A banda del partit del govern municipal, el PDeCAT, ERC, el PSC i la CUP han donat suport a la reprovació a Mejías. El PDeCAT assegura que cal evitar “qualsevol intent de banalització o confusió del franquisme”. ERC assegura que la comissaria policial de la via Laietana “va esdevenir el símbol de la repressió feixista” i que l’atac a la placa de record és fruit de la impunitat amb què actua l’extrema dreta “sota l’aixopluc de l’anomenada dreta democràtica”.

El PSC ha donat suport a la moció, però ha volgut destacar la tasca de la Policia Nacional en un context polític que “en qüestiona la labor”. Els cupaires critiquen que hi hagi partits que “barregin” i reivindiquin la feina de la policia quan “no han fet cap depuració” dins del cos.

En contra: Cs i el PP

A banda de Ciutadans, el Partit Popular també ha rebutjat la moció. El president del grup municipal dels populars, Alberto Fernández Díaz, ha rebutjat el vandalisme contra la placa, però assegura que la comissaria de la via Laietana “també va representar mals moments” durant l’època republicana. De fet, ha enviat un missatge al primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello:

“Si vol recuperar la memòria històrica de la ciutat, faci-ho de tota; també de l’època republicana”