L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que s’ha arribat a un acord per salvar l’alzina bicentenària del carrer de l’Encarnació. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha fet l’anunci aquest divendres, i ha reconegut que encara no hi ha res tancat per a les casetes històriques tot i que la propietat està estudiant una proposta concreta per preservar-les.

Segons ha explicat el regidor, en una segona reunió amb la propietat s’ha aconseguit tancar un compromís ferm per conservar l’alzina, que per les seves grans dimensions no es podia trasplantar. A partir d’ara començaran els tràmits per a la catalogació. Aquest acord obligarà a canviar el projecte inicial i reduir l’aparcament. Els promotors rebran una compensació econòmica, que encara no s’ha detallat perquè s’ha d’estudiar.

alzina casetes encarnació

Falta el compromís per a les casetes històriques

La negociació se centra ara a aconseguir preservar les dues casetes històriques. De moment, el districte de Gràcia ha presentat una proposta per conservar-les i la propietat ho està estudiant. Al plenari d’aquest divendres, l’alcaldessa, Ada Colau, ha dit que es tracta d’un grup de veïns “de tota la vida de Gràcia” que estan fent una autopromoció per viure-hi ells.

L’ajuntament es va reunir també aquest dijous amb membres de la plataforma Salvem l’alzina, que aplega els veïns i entitats que defensen la preservació de tot el conjunt, per explicar les novetats de la negociació. Salvem l’alzina encara no ha fet valoracions a l’espera de celebrar una assemblea, que de moment tenen fixada per a dilluns vinent a les 19 hores. El que sí han avançat és que la seva lluita és per conservar tot el conjunt, i per tant, falta un compromís per les casetes.

Des de la Fundació World Nature, que treballa per la conservació del patrimoni natural de la ciutat, recalquen que petits espais verds com el jardí de les casetes d’Encarnació són prioritaris.

Una lluita veïnal

El crit d’alerta per l’enderroc de les cases dels números 13, 15 i 17 del carrer de l’Encarnació el van donar els veïns en detectar l’inici de les obres. La notícia va córrer com la pólvora a les xarxes socials i l’endemà mateix els veïns van ocupar l’espai i van aconseguir aturar les obres. En les darreres setmanes el col·lectiu ha organitzat protestes i activitats per reivindicar la conservació d’aquest espai de Gràcia, que consideren emblemàtic.