El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma definitiva aquest divendres el pressupost municipal per al 2023, que frega els 3.600 M €. Ho ha fet amb els vots a favor dels dos socis de govern (BComú i PSC) i l’abstenció d’ERC, que ha pactat un fons de 100 M € amb mesures socials i econòmiques i inversions als barris. Els comptes han rebut el vot contrari de Junts, el PP, Ciutadans i Valents.

Amb la votació d’aquest divendres, el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha aconseguit aprovar els quatre pressupostos del mandat al plenari, fita que l’alcaldessa no va poder fer en el mandat anterior. Per això, l’executiu ha fet gala de l’estabilitat d’aquests quatre anys. Els del 2023, però, s’han aprovat amb majoria simple (18 vots a favor i 10 abstencions), a diferència dels tres primers, que van tirar endavant per majoria absoluta.

A banda del pressupost, el Plenari també ha donat llum verda a les ordenances fiscals per al 2023, que preveuen una congelació de taxes i impostos municipals. A més, es manté la bonificació del 75 % de la taxa de terrasses i, com a novetat, hi haurà l’opció de pagar els tributs municipals amb una tarifa plana.

Les superilles, a debat

En la part d’impuls i control al govern, Junts i Valents han portat a debat propostes sobre les superilles. En el cas de Junts, ha traslladat al Plenari el mateix text que es va aprovar la setmana passada en comissió per aturar superilles noves fins que no se n’avaluï l’impacte. El debat va generar tensions entre els socis de govern. Valents ho ha aprofitat per reclamar que es reverteixi la superilla de l’Eixample.

L’endemà de la condemna de la justícia europea a Espanya per la contaminació a Barcelona i Madrid, ERC ha volgut que el Ple constati que les mesures del govern municipal per reduir la pol·lució no han estat suficients ni adequades. BComú ha proposat adherir-se a la crida internacional perquè la comissaria de la via Laietana sigui un espai de memòria. Els fons europeus, més agents dels Mossos d’Esquadra i el nou president del Port han centrat les propostes del PP, el PSC i Cs.

16:21
   

Colau tanca l’últim ple del 2022

L’alcaldessa, Ada Colau, ha acomiadat el plenari desitjant unes bones festes i recuperant el tradicional “brindis de germanor entre regidors”, que, per motius de la covid, no s’ha fet els darrers dos anys.

15:54
   

La nova ubicació provisional del Mercat de l’Estrella es coneixerà després de festes

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha actualitzat, a petició d’ERC, en quin punt es troba el procés per trobar una solució a la ubicació provisional del Mercat de l’Estrella. Sanz assegura que s’està “acabant de tancar una proposta” i que l’objectiu és “aconseguir una ubicació que no hipotequi l’ús del parc i garanteixi els condicionants que demanen els paradistes”.

15:32
   

La retirada de les estufes a les terrasses seguirà el calendari establert

L’alcaldessa, Ada Colau, no accepta el prec d’ERC per avançar un any la retirada de les estufes de combustió a les terrasses dels locals de restauració. L’Ordenança de terrasses actual ja preveu la prohibició d’aquestes estufes, però a partir de l’1 de gener del 2025. Colau comparteix la visió dels republicans i creu que és necessari accelerar-ne la retirada, però assenyala que aquest tema s’ha de parlar amb el sector de la restauració perquè implica la modificació d’una ordenança.

15:23
   

Rebutjar Lluis Salvadó com a president del port de Barcelona

La proposta del grup de Ciutadans per rebutjar el nomenament de Lluís Salvadó com a president del Port de Barcelona no ha prosperat. La formació taronja demanava que se’l reprovés per les seves actituds masclistes i xenòfobes i per estar processat pel TSJC pels delictes de prevaricació, malversació, desobediència i revelació de secrets.

  • BComú: ⬛ ABSTENCIÓ. Jordi Martí “Hi ha un masclisme instal·lat en les relacions socials que se’ns pot escapar a tots, però aquest es d’un grau i un to preocupant”
  • PSC: ⬛ ABSTENCIÓ. Xavier Marcé “Ens ha de preocupar que des de la presidència del port es treballi amb professionalitat i independència política”
  • ERC: ❌ EN CONTRA. Jordi Coronas: “No és útil el que estem fent aquí avui, és una lluita del dia a dia, s’ha de ser taxatiu amb qualsevol actitud masclista”.
  • Junts: ❌ EN CONTRA. Neus Munté: “Cal veure també de quina manera i en quin context es van fer aquestes gravacions i si es van fer amb un interès concret”.
  • Cs: ✅ A FAVOR. Noemí Martín: “Ens sorprenen les votacions d’aquest Ple, però avui han quedat totalment retratats”.
  • PP: ✅ A FAVOR. Josep Bou: “Hi ha un procediment judicial que ja veurem com acaba, podria acabar inhabilitat”.
  • Valents i no adscrita: ✅ A FAVOR. Òscar Benítez: “Presumpció d’innocència? Ho deixem per als altres… Estem parlant d’una qüestió ètica i moral”.
14:59
   

Més Mossos d’Esquadra a la ciutat per fer front a la inseguretat

L’Ajuntament de Barcelona instarà la Generalitat que convoqui places de Mossos d’Esquadra, de manera immediata, per incrementar en 600 el nombre d’agents destinats a Barcelona. La moció, presentada pel PSC, s’ha aprovat per unanimitat.

  • BComú: ✅ A FAVOR. Jordi Martí: “No ens hem de tirar la seguretat pel cap entre els partits d’esquerres, no s’ha de fer ‘politiqueria’ amb la seguretat”.
  • PSC: ✅ A FAVOR.
  • ERC: ✅ A FAVOR. Jordi Coronas: “Tot no es resol amb més policia ni tampoc endurint el Codi penal”.
  • Junts: ✅ A FAVOR. Jordi Martí: “Hi ha un interès del PSC a derivar responsabilitats cap al Departament d’Interior”.
  • Cs: ✅ A FAVOR. Paco Sierra: “Colau seguirà sent la màxima responsable però és vostè qui ha assumit les funcions i qui ha d’assumir el fracàs”.
  • PP: ✅ A FAVOR. Josep Bou: “No hi ha manera que ens traguem de sobre la inseguretat com a primera preocupació”.
  • Valents i no adscrita: ✅ A FAVOR. Òscar Benítez: “Em sembla hipòcrita portar aquesta proposta quan només queden cinc mesos per a les eleccions i no han fet res els 43 mesos abans”.
14:13
   

Adherir-se a la crida perquè la comissaria de la via Laietana es converteixi en un espai de memòria

El Plenari ha aprovat la proposta de Barcelona en Comú d’adherir-se a la crida internacional per convertir la comissaria de la Policia Nacional de la via Laietana en un espai de memòria i traslladar les dependències del cos a un altre espai perquè puguin seguir amb la seva tasca. L’objectiu és fer consciència sobre la repressió i la tortura que van tenir lloc en aquest espai durant el franquisme.  

  • BComú: ✅ A FAVOR. Jordi Rabassa: “Necessitem sí o sí, per necessitat ciutadana i per dignitat històrica que la repressió franquista sigui reprovada”.
  • PSC: ⬛ ABSTENCIÓ. “No és incompatible que l’espai de Via Laietana tingui un espai de memòria i un espai per a la policia”
  • ERC: ✅ A FAVOR. Gemma Sendra: “Convertir la prefectura de la policia en espai de memòria és un acte de desgreuge a homes i dones que van ser víctimes per defensar la democràcia”.
  • Junts: ✅ A FAVOR. Joan Rodríguez: “Aquests moments dolents que ha viscut la ciutat creiem que val la pena no perdre’ls de vista”.
  • Cs: ❌ EN CONTRA. Julia Barea: “Debatem coses que no son competència directa de l’Ajuntament. Si tant li preocupa, hauria de demanar-ho als seus companys del govern central”.
  • PP: ❌ EN CONTRA. Josep Bou: “Es parla de la memòria repressiva del franquisme, és una memòria de part. No es vol la bandera que hi ha a la façana, no es vol la presencia de l’Estat”.
  • Valents i no adscrita: ❌ EN CONTRA. Eva Parera: “Nosaltres estarem sempre al costat de la Policia Nacional”.

14:08
   

Rebuig a revertir la superilla de l’Eixample

La proposta que ha presentat Valents de revertir “amb caràcter immediat” el projecte de la Superilla de l’Eixample no ha comptat amb el suport suficient al ple i no ha prosperat. També s’ha rebutjat la votació nominal d’aquesta proposició que demanava la presidenta de Valents, Eva Parera, perquè la majoria dels grups no hi han donat suport.

  • BComú: ❌ EN CONTRA. Janet Sanz: “En aquest plenari torna a quedar clar que hi ha dos models: un que aposta per la pacificació i l’altre, pels cotxes”.
  • PSC: ❌ EN CONTRA. Laia Bonet: “Estem en contra de les frivolitats i crec que vostè [Eva Parera] el que fa aquí, és una frivolitat”.
  • ERC: ❌ EN CONTRA. Rosa Suriñach: “La ciutat no es fa i desfà com un taulell de joc”.
  • Junts: ⬛ ABSTENCIÓ. Joan Rodríguez: “Revertirem el que calgui i que el que no, que funcioni millor, però som lluny del populisme d’uns i la frivolitat dels altres”.
  • Cs: ✅ A FAVOR. Paco Sierra: “Cal que es facin les coses amb rigor perquè després els tribunals ens obliguen a modificar i rectificar”.
  • PP: ✅ A FAVOR. Óscar Ramírez: “La Superilla de l’Eixample és l’acreditació d’un model polític fracassat dels comuns amb la complicitat del PSC”.
  • Valents i no adscrita: ✅ A FAVOR. Eva Parera: “El PSC té credibilitat zero. Estan destruint el pla Cerdà i només fan grans declaracions però zero fets”.
13:17
   

S’insta a aturar noves superilles

El Plenari ha aprovat instar el govern municipal a aturar les properes obres de les superilles. Junts ha traslladat al Plenari el mateix text que es va aprovar la setmana passada en comissió per aturar superilles noves fins que no se n’avaluï l’impacte.

  • BComú: ❌ EN CONTRA. Janet Sanz: “Poden portar tantes vegades com vulguin aquestes propostes perquè això no canviarà la realitat: el model funciona”. 
  • PSC: ✅ A FAVOR. Laia Bonet: “No podem avançar en el model superilla sense avaluar si són polítiques transformadores més enllà de les bones intencions”.
  • ERC: ✅ A FAVOR. Eva Baró: “Barcelona no pot ser una cursa d’obstacles”.
  • Junts: ✅ A FAVOR. Jordi Martí i Galbis: “No podem acceptar aquesta manera de funcionar a base d’improvisació”.
  • Cs: ✅ A FAVOR. Paco Sierra: “Les desigualtats a la ciutat seguiran augmentant perquè alguns veïns quedaran dins la superilla i d’altres, fora”. 
  • PP: ✅ A FAVOR. Óscar Ramírez: “És un model imposat pel govern municipal fent de Barcelona un laboratori dels comuns”.
  • Valents i no adscrita: ✅ A FAVOR. Marilén Barceló: “Em sorprèn molt la posició del PSC. Si tenim superilles és perquè el PSC hi estava d’acord”.
12:39
   

Endurir la lluita contra la contaminació

ERC ha portat al ple una proposició per constatar que les mesures que ha empès el govern municipal no han estat suficients per lluitar contra la contaminació. Excepte Valents i la regidora no adscrita, la proposta ha tingut el suport de la resta de grups, que han compartit la necessitat d’endurir les mesures per reduir els nivells de contaminació que hi ha a Barcelona. 

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha defensat les mesures empeses pel govern de Barcelona en aquest sentit, que han aconseguit “reduir la contaminació” els últims anys. Badia també ha marcat reptes futurs, com ara la millora de la mobilitat interurbana, en la línia de potenciar Rodalies, els FGC o els ‘park and ride’.

  • BComú i PSC: ✅ A FAVOR. 
  • ERC: ✅ A FAVOR. 
  • Junts: ✅ A FAVOR. 
  • Cs: ✅ A FAVOR. 
  • PP: ✅ A FAVOR. 
  • Valents i no adscrita: ❌ EN CONTRA.
12:22
   

Aprovat el pla per reduir l’ús del cotxe 

El govern municipal (BComú i PSC) han aconseguit tirar endavant definitivament el Pla de mobilitat urbana de Barcelona 2024, un full de ruta que preveu reduir l’ús del cotxe i impulsar els trajectes sostenibles.

  • BComú i PSC: ✅ A FAVOR. Bonet (PSC): “Els convido a començar a treballar en el proper pla i deixem-nos de campanyes electorals”.
  • ERC: ⬛ ABSTENCIÓ. Jordi Castellana: “És un pla que arriba tardíssim. Lluny de ser innovador, no ajudarà la ciutat a millorar la seva mobilitat”.
  • Junts: ❌ EN CONTRA. Francina Vila: “[Al govern] El que han fet vostès és induir problemes de trànsit a Barcelona. No se’n pot escapar ningú”.
  • Cs: ❌ EN CONTRA. Paco Sierra: “És un pla que neix mort. S’hauria d’haver un PMU 2025-2030 i no tractar de cobrir la papereta amb aquesta improvisació”.
  • PP: ❌ EN CONTRA. “És un pla desfasat i caducat excessivament restrictiu amb la mobilitat privada”.
  • Valents i no adscrita: ❌ EN CONTRA. “No és normal que desenes d’empreses de ‘sharing’ hagin abandonat Barcelona pels entrebancs que el govern els ha posat entre les rodes”.
11:38
   

Colau agraeix la complicitat d’ERC

L’alcaldessa, Ada Colau, ha volgut cloure el debat dels pressupostos amb un agraïment al grup municipal d’ERC per haver facilitat l’aprovació dels comptes en aquest mandat: “Hem aprovat quatre pressupostos i ho hem fet amb ERC. És bo per a la ciutat”. També ha detallat que és conscient “que no ha estat fàcil en alguns moments, s’ha fet amb exigència però s’ha fet i això és la bona notícia”. A més, l’alcaldessa ha defensat que “els comptes s’han acordat amb formacions d’esquerres perquè és una ciutat d’esquerres”.

11:33
   

Aprovat el pressupost municipal per al 2023

Tal com estava previst, s’ha aprovat definitivament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona de cara al 2023, que frega els 3.600 milions d’euros. Alhora, també s’ha donat llum verda a les ordenances fiscals del 2023 i successius.

  • BComú: ✅ A FAVOR. Jordi Martí Grau: “Enfortim l’Ajuntament de Barcelona, que ara disposa de 1.000 milions més del que disposava el 2015”.
  • PSC: ✅ A FAVOR. Jaume Collboni: “El pressupost dona continuïtat a la prioritat que ha tingut l’Ajuntament en matèries com la neteja i la seguretat”.
  • ERC: ⬛ ABSTENCIÓ. Ernest Maragall: “Avui facilitem, demà governarem. Gestionarem obligadament el pressupost, tan imperfecte com discontinu”.
  • Junts: ❌ EN CONTRA. Ferran Mascarell: “Els pressupostos estan mal orientats, expressen un model de ciutat que ens porta a la regressió”.
  • Cs: ❌ EN CONTRA. Paco Sierra: “Han fet el de sempre, el canvi de cromos amb ERC per aprovar pressupostos al govern d’Espanya i a la Generalitat i tenir Barcelona com a moneda de canvi”.
  • PP: ❌ EN CONTRA. Josep Bou: “Estem davant d’un pressupost clarament electoralista i de molta expansió amb grans xifres de cara a la galeria”
  • Valents i no adscrita: ❌ EN CONTRA. Eva Parera: “Aquest no és el pressupost dels barcelonins, és el pressupost del govern. És el pressupost del tripartit i cal deixar-ho clar”. 
10:43
   

Debat sobre l’aprovació del pressupost del 2023

El punt més destacat d’aquest plenari passa per l’aprovació definitiva del pressupost municipal per al 2023. Seran uns altres comptes de rècord, de 3.600 milions d’euros. Hi votaran a favor els dos socis de govern (BComú i PSC), mentre que ERC s’abstindrà, després d’haver acordat un fons de 100 M € amb mesures socials i econòmiques i inversions als barris. Els comptes rebran el vot contrari de Junts i el PP i amb tota probabilitat també de Ciutadans i Valents.

 

10:20
   

L’Ajuntament surt de la Fundació Privada Museu Marítim

El Ple Municipal ha aprovat deixar sense efecte la participació de l’Ajuntament a la Fundació Privada Museu Marítim i Drassanes Reials de Barcelona amb els vots favorables del govern municipal i ERC i l’abstenció de la resta

  • BComú i PSC: ✅ A FAVOR. Jordi Martí (BComú): “Sortir de la fundació no implica sortir del Museu Marítim”.
  • ERC: ✅ A FAVOR. Gemma Sendra: “La fundació està morta, no hi ha ningú que la dinamitzi i és bastant inútil que l’Ajuntament hi estigui present”.
  • Junts: ⬛ ABSTENCIÓ. Joan Rodríguez: “S’envia un missatge de manca d’interès o voluntat d’aprofitar el potencial del Museu Marítim”.
  • Cs: ⬛ ABSTENCIÓ. Julia Barea: “Cal potenciar les Drassanes Reials que han de continuar explicant història d’aquesta ciutat”.
  • PP: ⬛ ABSTENCIÓ. Óscar Ramírez: “No entenem aquesta desvinculació. Cal un impuls de l’Ajuntament de Barcelona”.
  • Valents i no adscrita: ⬛ ABSTENCIÓ
10:07
   

Minut de silenci contra la violència masclista

El ple de desembre ha arrencat amb un minut de silenci per rebutjar els actes de violència masclista i vicària que s’han produït el 2022. Al llarg d’aquest any hi ha hagut més de 10.000 casos de violència masclista, segons dades de la Generalitat, i el Centre de Masculinitats de Barcelona ha atès més de 2.800 persones.