Barcelona mantindrà durant el 2023 la bonificació del 75 % a la taxa de terrasses. El pressupost que ha presentat el govern municipal per a l’any vinent (el més alt de la història) preveu que bars i restaurants mantinguin un any més aquesta rebaixa, nascuda el 2020 per mitigar l’impacte de la pandèmia en el sector de la restauració. També es va incloure als pressupostos municipals de Barcelona tant de l’any 2021 com també d’aquest any 2022.

Ara bé, tot i mantenir-la per al 2023, el cert és que la bonificació a la taxa de terrasses era, inicialment, un punt de desacord entre els dos socis del govern: els socialistes de Jaume Collboni n’eren partidaris, mentre que els comuns d’Ada Colau, no. Durant la roda de premsa per presentar els comptes, Jordi Martí Grau (BComú), finalment ha admès que “quan arribes a un acord, hi estàs d’acord. No hi ha res més a dir”.

D’una forma o d’una altra, mantenir la rebaixa del 75 % a la taxa també es pot entendre com una compensació cap a bars i restaurants, després que l’Ajuntament de Barcelona hagi denegat la consolidació d’algunes terrasses ampliades a la calçada durant la pandèmia. Segons el Gremi de Restauració, al setembre se n’havien denegat el 70 %.

El Gremi de Restauració ha aplaudit la notícia de la bonificació de la taxa de terrasses. El president de l’entitat, Roger Pallarols, ha celebrat “que s’hagi imposat el sentit comú” en un moment de crisi global en el qual, “en l’àmbit de la restauració, preocupa molt l’encariment de l’energia”. De fet, el Gremi havia demanat formalment a l’Ajuntament de Barcelona que es congelés la rebaixa del 75 % a la taxa de terrasses el 2023.

Desfer l’increment de quotes del 2019

Tot i celebrar la pròrroga de la bonificació, el Gremi de Restauració insisteix que cal posar sobre la taula un debat més de fons: el del cost de la taxa sense bonificar. En aquest sentit, el Gremi reitera el rebuig a l’increment de quotes per posar taules i cadires al carrer que es va aprovar a finals del 2019. Uns preus que finalment només es van acabar aplicant els primers mesos del 2020, perquè després del primer estat d’alarma va entrar en vigor la bonificació de la taxa que encara es manté (i el 2023 es prorroga). Els restauradors accepten pagar una quota, però no els imports que es van aprovar fa tres anys.

Roger Pallarols ha reblat que “hem de retornar la taxa uns imports assenyats i coherents”, alhora que ha avisat que el debat sobre les quotes del 2019 “inevitablement, l’Ajuntament l’haurà d’acabar entomant” perquè els imports aprovats fa tres anys “són un error i cal rectificar”.