(ACN/redacció) El Ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres adherir-se a la crida internacional per convertir la Prefectura Superior de Policia de la via Laietana en un centre de memòria, una crida engegada al novembre per Òmnium i entitats memorialistes, que avui han estat presents al ple.

La proposta, presentada al Plenari per BComú, insta l’Estat a “desafectar” l’edifici com a centre operatiu policial i transferir-lo a les institucions catalanes per fer-hi un espai de memòria sobre la repressió i la tortura durant el franquisme. El text s’ha aprovat amb l’abstenció del PSC i el vot favorable d’ERC i Junts, que s’han sumat al reclam traslladat pels comuns i les diverses entitats que van engegar la crida internacional, i han coincidit que cal “reparar” i “fer memòria”. Aquesta proposta també es va votar l’octubre del 2021.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha admès que el ministre Grande-Marlaska “no contesta” i que no hi ha cap compromís sobre la taula. Per tant, ha reconegut que cal “seguir treballant”. “Necessitem sí o sí que l’epicentre de la xarxa de repressió estatal de les dissidències sigui resignificada”, ha dit el regidor, que espera que el número 43 de la via Laietana pugui convertir-se en un equipament de memòria de la ciutat juntament amb El Born Centre Cultural (BCC).

Per la seva banda, Rosa Alarcón (PSC) ha opinat que la Policia Nacional necessita unes instal·lacions “dignes” al centre de Barcelona i creu necessari trobar un altre espai per alliberar l’edifici i traslladar la policia a un altre emplaçament. Mentrestant, però, i fins que no hi hagi una ubicació alternativa, Alarcón creu que és “perfectament compatible” que al número 43 hi convisquin les dues funcions i, per tant, aculli un centre de memòria i alhora la Policia Nacional que “és democràtica i no té res a veure” amb el franquisme.

La resta de grups —Cs, Valents, el PP i la regidora no adscrita— s’han mostrat contraris a la proposta.