La Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts una proposta de Junts per aturar la implantació de noves superilles fins que no se n’avaluï l’impacte en l’economia, la mobilitat i la qualitat de l’aire. El text, que s’ha pactat amb el PSC, ha rebut el suport de la resta de l’oposició i només Barcelona en Comú se n’ha desmarcat. De fet, el debat ha motivat un cara a cara entre les tinentes d’alcaldia Laia Bonet (PSC) i Janet Sanz (BComú).

La proposta aprovada també demana paralitzar la licitació d’obres i projectes fins que s’avaluï l’impacte de les superilles amb la modelització virtual del sistema Digital Twin. A banda de les que ja estan en obres, com els eixos verds de l’Eixample, en la recta final del mandat, l’Ajuntament ha obert processos participatius per definir noves superilles com la de la Sagrada Família – el Camp d’en Grassot, la de Navas i la Sagrera i la del Fort Pienc. Totes, encara sense calendari ni pressupost.

Tot i el resultat de la votació, que no és vinculant, des de BComú insisteixen que, si abans d’acabar el mandat es poden concretar projectes, es farà.

Sanz: “És l’únic model possible”

La tinenta d’alcaldia Laia Bonet ha dit que “no es pot seguir avançant en el model de superilles sense comprovar que siguin realment polítiques transformadores”. “El model que estem desenvolupant és l’únic possible i el que ens demanen els veïns”, li ha respost la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, que ha recriminat a Bonet que el PSC s’aliï amb qui vol aturar la connexió del tramvia, en al·lusió a la promesa que ha fet el candidat de Junts, Xavier Trias.

La regidora socialista ha replicat que el que demanen és “avaluació, rigor i consens”. “Senyora Sanz, una mica d’autocrítica també aniria bé”, ha etzibat Bonet a la responsable d’Urbanisme, amb qui comparteix govern. Janet Sanz ha tancat el debat acusant el PSC de començar la campanya de “la Barcelona del sí” —l’eslògan dels socialistes— “dient no a les superilles”. “No sé què diran els seus votants”, ha afegit.

Martí Galbis: “No tenen legitimitat per impulsar superilles”

El portaveu de Junts, Jordi Martí Galbis, ha exigit al govern municipal que pari màquines: “No tenen legitimitat per continuar impulsant noves superilles”. Martí ha demanat que es deixi en mans del nou govern després de les eleccions municipals del 2023 la planificació urbana de la ciutat. “Som favorables a la pacificació d’algunes zones, però sempre des del diàleg i el consens”, ha afegit.