El pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2023 torna a ser de rècord i arriba als 3.595 M €, gairebé 190 milions més que el d’aquest any. Pel govern de BComú i el PSC, aquests comptes garanteixen els recursos per atendre les necessitats de la ciutadania, fer front a l’emergència social i ajudar a la reactivació econòmica. La proposta s’haurà de negociar ara amb l’oposició per aprovar-la abans que acabi l’any.

“El millor escut anticrisi”

Pel regidor de Presidència i Pressupost, Jordi Martí, aquests comptes, els darrers del mandat, “culminen el projecte de transformació de la ciutat” que va començar el 2015, i “són el millor escut anticrisi”. També el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, destaca que el pressupost dona resposta a l’actual moment de “radical incertesa” econòmica, i ha de servir per “donar certeses i tranquil·litat als ciutadans de Barcelona”.

Aquest augment del pressupost d’un 5,6 % s’explica per les aportacions de l’Estat i la major recaptació prevista amb el recàrrec a l’impost turístic. La despesa corrent per fer funcionar el dia a dia de l’Ajuntament puja fins als 2.750,6 M €, i s’ha previst un fons extraordinari de 90 M € per fer front a despeses derivades de la situació econòmica, els costos del transport públic, l’augment del consum d’energia i els acords laborals. 

Per àmbits de despesa, el detall és aquest:

  • Serveis socials i promoció social: 408 M € (+38 M €)
  • Espai públic (neteja, recollida de residus, clavegueram…) 403 M € (+41 M €)
  • Seguretat i mobilitat: 373 M € (+21 M €)
  • Transport públic: 193 M € (+5 M €)
  • Habitatge i urbanisme: 184,4 M € (+ 19,1 M €)
  • Cultura: 180 M € (+13 M €)
  • Educació: 161 M € (+16 M €)
  • Comerç i promoció econòmica 106 M € (+ 8,4 M €)
  • Medi ambient (Parcs i Jardins): 63,7 M € (-0,5 M €)
  • Esport: 28 M € (+3,6 M €)
  • Salut: 23,8 M € (+0,5 M €)

Inversions per valor de 900 M €

Les inversions en obra nova que preveu el pressupost arriben als 759,6 M €. Si s’hi afegeixen les que farà B:SM i l’Institut Municipal d’Habitatge (124,6 M €), la quantitat s’eleva fins als 884,1 M €. La transformació urbana de la ciutat i l’habitatge s’emporten el gruix més destacat de les inversions, així com les propostes dels pressupostos participatius (17,4 M €) o el Pla de barris (23,4 M €).

També hi ha partides per avançar en la reforma de la Meridiana, completar el Parc de les Glòries, continuar la primera fase del tramvia a la Diagonal, les obres de la via Laietana, les de la Rambla i les de Pi i Margall, o els eixos verds i places de l’Eixample. També s’inclouen les reformes de mercats i, a més, s’iniciaran els estudis per cobrir nous trams de la ronda de Dalt. I es reserva un fons de 50 M € per fer més inversions als barris.

“Hi ha marge de negociació”

Una vegada presentats els comptes ara s’obre un període de negociacions de dos mesos en què el govern buscarà els suports necessaris per poder aprovar-los definitivament a finals d’any. El govern considera que “hi ha marge de negociació” amb els grups tot i que és un pressupost de “culminació” de mandat, i gairebé tot el capítol d’inversions està reservat per tancar projectes.

En aquest sentit, Collboni reclama a Ernest Maragall (ERC) la mateixa “mà estesa” per aprovar els comptes que Salvador Illa (PSC) ha ofert al Parlament. El govern portarà els comptes a la Comissió d’Economia i Hisenda d’aquest mes d’octubre per a la seva aprovació inicial, juntament amb l’aprovació provisional de les Ordenances Fiscals del 2023 que, un any més mantenen congelats tots els impostos i taxes.

Entre les novetats destacades hi ha oferir als contribuents la opció d’acollir-se a una tarifa plana per fraccionar el pagament dels tributs.

Es manté la bonificació a les terrasses

En l’apartat de les taxes, el govern manté la bonificació del 75 % de la taxa de terrasses, tot i les diferències entre els dos socis de govern sobre aquesta qüestió. Es vol seguir ajuntament als restauradors que encara estan en “fase de recuperació” de la covid i que ara afronten les conseqüències de la pujada de preus, ha destacat la regidora de Comerç i Hisenda, Montserrat Ballarín.