Els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona s’han aprovat en aquest mandat tres cops per majoria absoluta al plenari municipal. El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni (BComú i PSC) ha aconseguit tirar endavant els comptes del 2020, 2021 i 2022 amb el suport o abstenció de diversos grups municipals, i només Ciutadans s’hi ha oposat cada any. El pressupost del 2023 s’ha aprovat per majoria simple amb l’abstenció d’ERC.

2020: una foto a quatre

Colau. Collboni Maragall Artadi pressupost
Jaume Collboni (PSC), Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (BComú) i Elsa Artadi (Junts) van anunciar l’acord pels comptes del 2020

Els primers comptes del mandat, els de l’any 2020, van ser els que més suports han aconseguit fins ara amb el vot a favor de 33 regidors dels 41. Una setmana abans de la votació al plenari, es va escenificar l’acord amb una foto a quatre amb Colau, Collboni, Ernest Maragall (ERC) i Elsa Artadi (Junts). El pressupost del 2020 va superar per primer cop els 3.000 M € amb un augment dels ingressos per una pujada de taxes i impostos.

  • A FAVOR ✅ BComú (10), PSC (8), ERC (10) i Junts (5)
  • EN CONTRA ❌ Ciutadans (4), PP (2) i Barcelona pel Canvi (2)

Per fer front a l’impacte que la pandèmia va tenir en els ingressos municipals, el juliol del 2020 el Plenari va aprovar una modificació del pressupost, que no va rebre cap vot en contra. ERC, Junts i Ciutadans es van abstenir, mentre que el PP i Barcelona pel Canvi van votar-hi a favor al costat de comuns i PSC.

2021: foto a tres i el suport de Valls

Colau, Collboni, Maragall acord pressupost 2021
Jaume Collboni (PSC), Ada Colau (BComú) i Ernest Maragall (ERC) van presentar l’acord pel pressupost del 2021

El pressupost del 2021 es va aprovar al plenari amb el suport de 30 regidors i dues abstencions. En aquest cas, Junts hi va votar en contra i Barcelona pel Canvi, a favor. Dies abans de la votació, es va escenificar el pacte de comuns i socialistes amb ERC. Però just l’endemà, Manuel Valls va reivindicar que els comptes també tenien contrapartides de Barcelona pel Canvi. Amb Valls, però, no hi va haver cap foto. Els comptes pujaven per sobre dels 3.200 M €.

  • A FAVOR ✅ BComú (10), PSC (8), ERC (10) i Barcelona pel Canvi (2)
  • EN CONTRA ❌ Junts (5) i Ciutadans (4)
  • ABSTENCIÓ ⬛️ PP (2)

2022: sense foto i amb canvi de vot d’ERC

ple municipal barcelona desembre 2021
En un ple amb menys regidors presencials per la pandèmia, es va aprovar el pressupost del 2022, sense cap fotografia d’acord

Els comptes del 2022 van rebre el suport de 21 regidors del plenari, la majoria absoluta justa, i l’abstenció dels 10 regidors d’ERC. Colau i Collboni van comptar amb el vot a favor d’última hora de Barcelona pel Canvi, ja sense Manuel Valls. Els republicans van optar per l’abstenció malgrat que en el primer tràmit van votar-hi en contra. El canvi de vot es va justificar pel suport dels comuns al pressupost de la Generalitat.

  • A FAVOR ✅ BComú (10), PSC (8) i Barcelona pel Canvi (2 i la regidora no adscrita)
  • EN CONTRA ❌ Junts (5), Ciutadans (3) i el PP (2)
  • ABSTENCIÓ ⬛️ ERC (10)

En aquesta ocasió, no hi va haver cap foto, tampoc amb Barcelona pel Canvi. Els comptes van pujar per sobre dels 3.400 M €.

2023: l’abstenció d’ERC facilita l’aprovació

ple Ajuntament Barcelona

El pressupost del 2023 frega els 3.600 M €, la xifra més alta del mandat. Els comptes s’han aprovat definitivament en el ple de desembre. L’abstenció d’ERC -després de pactar un fons de 100 M €– ha estat clau per tirar endavant l’últim pressupost del mandat, per majoria simple. La resta de l’oposició hi ha votat en contra. Com va passar el 2022, tampoc no hi ha hagut cap fotografia d’entesa entre el govern i ERC.

  • A FAVOR ✅ BComú (10), PSC (8)
  • ABSTENCIÓ ⬛️ ERC (10)
  • EN CONTRA ❌ Junts (5), Ciutadans (3), el PP (2) i Valents (2 i la regidora no adscrita)