El grup d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona que lidera Ernest Maragall s’abstindrà i facilitarà l’aprovació del pressupost municipal per al 2023 en el ple de divendres. Ho ha comunicat el portaveu Jordi Coronas aquest dijous després de l’aval de l’executiva de la Federació de Barcelona. Els republicans han pactat amb el govern municipal (BComú i PSC) un Pla de xoc social i econòmic valorat en 100 M € per fer front a la crisi derivada de la inflació.

Coronas ha justificat l’abstenció perquè han tingut un “marge limitat” de negociació en uns comptes que ja tenien les partides molt fixades. “No és el nostre pressupost ni el que hauríem fet, però creiem que el pla de 100 M € serà útil i ajudarà la ciutadania en un moment de crisi”, ha afirmat el portaveu d’ERC. Entre les partides pactades hi ha un increment dels fons d’infància per a famílies vulnerables, un fons per comprar habitatge o un reforç de programes socials.

El pla de xoc, al detall

Els 100 M € del Pla de xoc que ERC ha pactat amb el govern municipal inclouen aquestes partides:

  • Fons d’infància 0-16 per a famílies vulnerables: increment de 15 M €.
  • Línia d’ajuts (5 M €) per a clubs esportius i entitats culturals que gestionen equipaments de proximitat per fer front a l’augment de despesa energètica.
  • Fons de 30 M € per a la compra d’habitatge (+4,3 M € per a allotjaments d’emergència).
  • Fons per a polítiques actives d’ocupació (+6 M €).
  • Dotació extraordinària per a programes socials: gent gran (7,5 M €), atenció social (8,5 M €), violència masclista (500.000 €), immigració i refugi (450.000 €), persones amb discapacitat (4,7 M €), cures (1,8 M €) i salut pública (1,4 M €).
  • Inversions als barris: obres per posar rampes al carrer de la Poesia (Montbau) (1 M €), 200.000 € per crear l’oficina dels barris de muntanya i 4 M € per desenvolupar les mesures del Compromís per al Besòs i el Maresme.
  • Comerç i mercats: 5 M € per comprar el Centre de la Vila i fer-hi un equipament municipal i 2 M € per a la carpa provisional del Mercat de l’Estrella i rehabilitació edifici.
  • Patrimoni: compra de Villa Piedad, a la Trinitat Vella (190.000 €) i rehabilitació de la masia de Can Cervera, a la Font de la Guatlla (200.000 €).
  • Educació i Cultura: projecte Taules educatives (800.000 €), redacció del projecte de l’escola d’adults de Ciutat Meridiana (200.000 €) i subvencions per rehabilitar equipaments teatrals, auditoris… (1 M €)

El quart pressupost amb l’aval d’ERC

L‘abstenció d’Esquerra permetrà al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni aprovar el quart i últim pressupost del mandat. Si en els dos primers comptes del mandat, ERC va fer un vot favorable, amb foto per escenificar l’acord, en el de 2022 i ara pel 2023 ha optat per l’abstenció. Coronas ha dit que aquest any no s’ha fet foto d’entesa perquè “anunciar una abstenció conjuntament és complicat”.

En les últimes setmanes, han negociat amb el govern municipal, que fa uns dies donava per fet l’acord amb ERC assegurant que s’havien acceptat totes les propostes que els havien plantejat.

Abstenció també a les ordenances fiscals

En la compareixença, ERC ha anunciat que també s’abstindrà en l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals per al 2023, que preveuen una congelació de taxes i impostos municipals. El regidor Jordi Castellana ha defensat el vot perquè en les negociacions no han aconseguit tot el que volien. Una de les peticions era ampliar la bonificació de la taxa de residus als barris amb porta a porta del 30 al 50 %, però s’ha quedat en el 36 %.