El ple de desembre a l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma definitiva el pressupost municipal per al 2023, que frega els 3.600 M €. Ho ha fet per majoria simple amb els vots a favor dels dos socis de govern (BComú i PSC) i l’abstenció d’ERC, que ha pactat un fons de 100 M € amb mesures socials, econòmiques i inversions als barris. Els últims comptes del mandat han rebut el vot contrari de Junts, Ciutadans, el PP i Valents. 

L’agraïment de Colau a ERC i la rèplica a Collboni

Amb la votació, el govern d’Ada Colau (BComú) i Jaume Collboni (PSC) ha aconseguit aprovar els quatre pressupostos del mandat al plenari, fita que l’alcaldessa no va poder fer en el mandat anterior. Al final del debat, Colau ha enviat un agraïment “molt especial” a ERC, amb qui ha dit que s’han acordat els continguts de tots els pressupostos. “És bo l’acord estable entre les forces de govern i Esquerra”, ha afirmat Colau.

L’alcaldessa també ha aprofitat per replicar el primer tinent d’alcaldia, que minuts abans havia destacat que els comptes s’han aprovat aquest mandat “amb geometria variable” pels vots a favor de Junts i Barcelona pel Canvi (ara Valents) o una abstenció del PP. “No hi ha hagut geometria variable” ha sentenciat Colau, que ha dit que són les forces d’esquerres les que han acordat sempre els comptes.

Maragall: “Avui facilitem, demà governarem”

Més que de números, però, el debat ha estat impregnat per la proximitat de les eleccions municipals del 2023. “Avui facilitem, demà governarem i gestionarem aquest pressupost imperfecte”, ha etzibat Ernest Maragall (ERC). El líder republicà ha insistit que l’abstenció no és “un acord de fons” perquè han tingut poc marge per influir en un pressupost. “La distància entre el nostre projecte i el de Colau i Collboni no para de créixer”, ha dit.

El regidor de Pressupost, Jordi Martí (BComú), ha demanat a Maragall que en el proper mandat es puguin seguir trobant les majories d’esquerres que han permès aprovar els comptes fins ara: “Fem valorar les coincidències més que les diferències”. Al seu torn, el socialista Collboni dit que els hauria agradat tenir un acord més ampli per al pressupost del 2023, que és el que s’ha aprovat amb menys vots a favor.

“El pressupost del tripartit”

Des de Junts, Ferran Mascarell ha justificat el vot en contra per fer valer que “una altra manera de fer és possible”. “Aquest pressupost dona continuïtat a un projecte de ciutat que una majoria no volem”, ha afirmat. El líder de Cs, Paco Sierra, ha dit que tot i l’abstenció, ERC és “el soci preferent” de Colau i Collboni perquè “són el mateix” i ha destacat que el seu partit hagi votat sempre en contra dels pressupostos.

El popular Josep Bou ha recriminat al govern que el pressupost és “electoralista” amb “grans xifres i dotacions mediocres pel que necessita la ciutadania”. Des de Valents, Eva Parera ha criticat que no s’hagi buscat el màxim consens sinó una moneda de canvi per tenir comptes a totes les administracions: “No és el pressupost de Barcelona, és el del tripartit”. Collboni ha recordat a Parera que el seu grup va votar dos cops a favor dels comptes: “Tenen part de corresponsabilitat”.

La congelació de taxes i impostos, endavant

A banda del pressupost, el plenari també ha donat llum verda a les ordenances fiscals per al 2023, que preveuen una congelació de taxes i impostos municipals. A més, es manté la bonificació del 75 % de la taxa de terrasses i, com a novetat, hi haurà l’opció de pagar els tributs municipals amb una tarifa plana. El punt ha tirat endavant amb l’abstenció d’ERC i el vot en contra de la resta de l’oposició, que ha criticat la pressió fiscal per elevada.