L’alcaldessa, Ada Colau, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i tots els líders municipals han presentat conjuntament el Pacte per Barcelona, un document de consens amb més d’un centenar d’entitats i agents socials i econòmics de la ciutat per afrontar la crisi del coronavirus. El pacte recull un seguit de compromisos i intencions en 10 objectius per reactivar el comerç, enfortir el sistema sanitari o impulsar la mobilitat sostenible, entre d’altres. Ara bé, l’acord no hi posa ni xifres ni pressupost.

El govern municipal ha agraït especialment a l’oposició la seva “vocació de consens” per arribar a un acord. Ada Colau ha admès que precisament per arribar a una entesa entre formacions polítiques diferents hi ha objectius generals que “no representen al 100 %” tots els signants, però ha defensat la voluntat de “seguir dialogant” per tancar mesures concretes.

“Aquest pacte és el dret de l’esperança dels ciutadans”

, ha dit el tinent d’alcalde Jaume Collboni. El socialista ha recordat que aconseguir aquest acord sense la participació directa de les entitats hauria suposat “trair la identitat” de la ciutat.

L’oposició evita les crítiques dures al govern

En general, els partits de l’oposició han evitat les crítiques dures al govern municipal. El president d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, creu que l’acord és una bona notícia, però demana anar “més enllà dels mínims”. Elsa Artadi, de JxC, també ha lamentat que el contingut del document és “excessivament genèric” i exigeix al conjunt del consistori “més valentia i ambició”. Des de Cs, Luz Guilarte celebra que el pacte és “l’inici d’una manera nova de fer les coses, de dialogar”.

Josep Bou, del Grup Municipal del PP, ha opinat que l’acord “no ha estat fàcil”, però ha destacat la “generositat” dels participants i ha demanat prioritzar l’economia per sobre de tot. Per part de BCN Canvi, Manuel Valls ha defensat la “necessitat d’unitat” en uns moments “tan difícils”.

Els 10 objectius del Pacte per Barcelona

  1. Reactivar i enfortir el teixit productiu i comercial. Ampliar ajudes i programes de suport als agents econòmics, agilitzar tràmits administratius i promoure campanyes per impulsar el comerç de proximitat.
  2. Apostar per sectors econòmics resilients i innovadors. Impulsar sectors estratègics com el digital, el sociosanitari, l’economia social… Convertir el MWC 2021 en “una edició d’excel·lència”.
  3. Reforç dels serveis socials. Crear un sistema d’ajuts complementaris a l’ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania, consolidar programes per garantir el dret a l’alimentació, reforçar l’atenció domiciliària i la teleassistència, i més recursos a la lluita contra l’exclusió social.
  4. L’habitatge com a resposta a la crisi. Pla de rehabilitació, impulsar la construcció d’habitatge assequible, promoure reallotjaments dignes i evitar l’ús de pensions i reduir les llistes d’espera a la mesa d’emergències.
  5. Enfortir el sistema sanitari i biomèdic. Facilitar la reforma i ampliació dels equipaments sanitaris de la ciutat (hospitals i CAP) i reforçar l’estructura de vigilància davant d’un possible rebrot de la pandèmia.
  6. Impuls a la mobilitat sostenible. Promoure el transport públic, impulsar aparcaments dissuasius en l’àmbit metropolità, i ampliar voreres i la xarxa de carrils bici amb el màxim diàleg amb veïns i comerciants. El document no fa cap referència a la unió del tramvia per la Diagonal.
  7. Sistema educatiu amb igualtat d’oportunitats. Ampliar les places d’escola bressol i combatre la bretxa digital en l’àmbit educatiu.
  8. Promoure l’accés a la cultura. Impulsar programes de suport als sectors artístics, consolidar la cultura de base i millorar el finançament dels grans equipaments culturals.
  9. La ciutat com a destinació turística sostenible. Impulsar campanyes de promoció per atreure turisme nacional i internacional, desestacionalitzar el turisme i afavorir la desconcentració.
  10. Consolidar Barcelona en el context internacional. Promoure candidatures de Barcelona com a seu d’organismes europeus i mundials relacionats amb la digitalització, la recerca i la innovació social.

La FAVB, entitats socials i Foment se’n desmarquen

El Pacte per Barcelona ha comptat amb la participació de gairebé 200 organitzacions i entitats, que han treballat l’acord en cinc taules sectorials (economia, economia digital, drets socials, model urbà i cultura, educació, internacional, ciència i esports). Però no tots els participants han rubricat el pacte. Entitats com la FAVB i la PAH Barcelona s’hi han desmarcat per ser “un pacte buit, sense concreció”. Foment del Treball tampoc no l’ha ratificat.

Malgrat l’oposició d’algunes entitats, desenes d’associacions, institucions i equipaments de la ciutat hi han donat suport. “Ara cal concretar el calendari i el pressupost, indispensables per traslladar del paper a la realitat les mesures acordades”, ha dit Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector. En la mateixa línia s’han pronunciat Judit Carrera, directora general del CCCB, i Rafael Vilasanjuan, de l’ISGlobal, que demanen que el pacte “no sigui un punt d’arribada, sinó un punt de sortida”.