Els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona s’han mostrat partidaris de formar part del pacte de ciutat que planteja el govern d’Ada Colau per afrontar la crisi del coronavirus. En una comissió conjunta, l’oposició ha allargat la mà per refer el pressupost del 2020 i negociar els comptes del 2021. Cada grup, però, ja hi ha posat condicions.

Ernest Maragall (ERC) ha celebrat que el govern municipal convoqui una taula de ciutat amb partits i agents econòmics i socials, com reclamava ERC, però demana que no sigui només “una foto”: “Que l’exigència de consens no ho redueixi [l’acord] al mínim comú denominador, necessitem ambició”. Des de JxC, Elsa Artadi ha demanat evitar el debat ideològic entorn la fiscalitat i prendre mesures per no posar en risc “la solvència de famílies i autònoms”.

El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha insistit a reclamar “unitat i consens” i ha dit que caldrà fer unes noves ordenances fiscals per “rescatar les famílies de Barcelona i la classe empresarial”. Des del PP, Josep Bou ha fet una llarga llista de reivindicacions econòmiques, com ara eliminar el recàrrec a la taxa turística i revertir la pujada de taxes com la de terrasses per “reduir la pressió fiscal”.

El govern avisa: “Baixaran els ingressos i pujarà la despesa”

Des de Barcelona pel Canvi, Eva Parera ha instat els grups a treballar en “una despesa útil” i Manuel Valls ha reiterat l’oferiment per refer els comptes de forma conjunta amb tots els grups. En el seu torn, el regidor de Presidència, Jordi Martí, ha demanat responsabilitat a l’oposició per afrontar el debat econòmic: “Voldrem fer moltes coses i hi haurà pocs ingressos; la priorització serà més necessària que mai”.

Aprovat general de totes les propostes, excepte la del PP

En la comissió conjunta, el govern ha facilitat l’aprovació de les propostes que hi ha presentat l’oposició, amb l’única excepció de la del PP. Per tant, s’ha aprovat la petició d’ERC de crear una taula de ciutat, la proposta de JxC amb un pla per recuperar, reiniciar i reinventar Barcelona, la de Cs per crear una oficina postcovid-19 per a ajudes socials i la de BCN Canvi sobre subvencions als autònoms.