Més d’una vintenta d’entitats de la ciutat, amb l’impuls de la FAVB, la Fede.cat i el Consell d’Associacions de Barcelona, reclamen que la resposta a la crisi econòmica i social generada pel coronavirus no pot ser la mateixa que es va donar al sotrac econòmic del 2008, “perquè no va solucionar els problemes plantejats”. Per això han recollit un conjunt d’aportacions per al Pacte per Barcelona per aturar “la preocupant dinàmica decreixent de desigualtat i vulnerabilitat d’amplis sectors socials”.

No repetir la recuperació econòmica del 2008

Critiquen el Pacte per Barcelona que impulsa l’Ajuntament, que busca generar acords que permetin recuperar la ciutat un cop superada l’emergència sanitària, perquè s’evita considerar que “la pandèmia no ha fet més que posar en una situació crítica un model econòmic i social que ja tenia molts problemes”.

“No podem repetir l’error que en base a una recuperació de certs sectors econòmics augmentin les desigualtats socials, la precarietat en el treball i en conseqüència la vulnerabilitat de les persones i de les famílies”, apunten en el text. Afegeixen que la pandèmia i les respostes per fer-li front han posat de manifest “les principals mancances i debilitats de la nostra ciutat i han fet més palesa la crisi d’un model de ciutat”.

Menys turisme i més indústria neta

Entre les desenes de propostes, demanen promoure activitats més diversificades amb indústria neta i desenvolupament tecnològic per posar fi a l’especialització “en pocs sectors, sobretot en el turisme“. Asseguren que l’excessiva pèrdua d’activitat industrial ha posat de manifest les dificultats d’abastiments bàsics per fer front a la pandèmia. També reclamen eliminar Turisme de Barcelona, per convertir-lo en una agència pública de turisme que reguli i controli el sector.

Volen frenar l’ampliació del port i l’aeroport, i disminuir-ne les emissions contaminants. A més, demanen un pla de retirada de l’amiant de la ciutat, i un Pacte Nacional per l’Habitatge per ampliar l’habitatge social a Barcelona, entre els més destacats. També aposten per aturar la implantació del 5G, per obrir un debat ciutadà i científic. En l’àmbit de la salut reclamen la creació d’un pla de protecció front a epidèmies, reforçar l’atenció primària i revertir les privatizacions, a més d’integrar l‘Hospital del Sagrat Cor a la xarxa de salut pública, així com les residències de gent gran.