Presons

(ACN/ Redacció) La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia ha tornat a suspendre les comunicacions vis-a-vis a tots els centres penitenciaris, però manté les de locutori. La Secretaria ha recuperat alguna de les mesures que s’havien aplicat durant el confinament davant la situació actual de brots pel coronavirus. Es mantenen les comunicacions per rebre visites d’amics, familiars i advocats per locutori, però amb la recomanació que no s’hi desplacin persones de zones afectades en la mobilitat. En el cas del Centre Penitenciar de Ponent sí que estan suspeses totes les comunicacions.

Des de l’inici de la pandèmia, 102 interns han donat positiu, dels quals 92 ja han estat donats d’alta. De la resta, tres romanen a casa, quatre estan a la infermeria del Centre Penitenciari de Ponent, dos a la de Brians 1 i un a la de Mas d’Enric. A més, s’han confirmat 170 casos entre funcionaris, dels quals 148 ja han estat donats d’alta.

Pel que fa la rebuda de paquets, s’admetran però hauran de passar una quarantena de 72 hores abans de ser lliurats als interns. En el cas del Centre Penitenciari de Ponent no se n’hi poden enviar.

Es tornen a habilitar les videoconferències

Per compensar la restricció de les comunicacions, Justícia habilitarà el servei de videotrucades i videoconferències que ja era permanent en el cas dels reclusos que no podien comunicar de manera presencial amb els familiars. En total, els interns disposaran de 230 telèfons mòbils per poder contactar amb els seus familiars i també ho podran fer a través de les pantalles d’ordinador que hi ha en els punts Òmnia de les presons.

Es duplicarà també el nombre de trucades telefòniques a les quals tenen dret totes les persones privades de llibertat. En lloc de 10 trucades de vuit minuts, seran 20 trucades de la mateixa durada. En total, 80 minuts més de telèfon a la setmana.

Entrada de professionals i voluntaris

Una altra de les mesures que s’han pres és la limitació de l’accés de voluntaris. Sí que es permet l’entrada als professionals d’entitats col·laboradores que presten els seus serveis als centres per fer programes de suport a les persones amb discapacitat, programes de toxicomanies i mediadors culturals, entre d’altres. En el cas de Ponent, només hi podran accedir els mediadors.

A més, des d’aquest dissabte s’han ajornat, però no suspès, els permisos dels interns que tenen com a destí les zones afectades en la seva mobilitat.

El tercer grau o el 100.2 continuen vigents

Pel que fa als interns en tercer grau i els que compleixen la pena en 100.2, podran continuar amb les sortides. S’estudiarà cas per cas si es poden derivar a medi obert o aplicar-los un article 86.4 perquè puguin romandre al seu domicili. En tot cas, s’establiran mesures per evitar el contacte dels interns que fan sortides diàries amb la resta d’interns del mòdul i del centre.

Respecte als 260 interns identificats per Justícia i Salut com a persones amb patologies prèvies o majors de 65 anys, continuaran ubicats en mòduls específics per protegir-los, i s’analitzarà cas per cas per si cal aplicar la llibertat condicional per malaltia en els casos en què un contagi de la covid-19 pugui suposar un risc per la seva vida.

Centres juvenils

Les mesures afecten també els set centres educatius (CE), però incideixen especialment en els dos que estan ubicats en les àrees afectades per les restriccions: el CE el Segre, ubicat al Segrià, i el CE Can Llupià, al Barcelonès, on han quedat suspeses les comunicacions presencials i les visites per locutori, els permisos ordinaris i les sortides programades, mentre que es mantenen les activitats formatives i de treball a l’exterior. La formació escolar, no l’ocupacional, no s’han aturat. En cas de nou ingrés o d’algun trasllat al centre, es requereix una quarantena de 10 dies per part del jove en el centre d’origen.

Pel que fa als casos, dos interns dels centres juvenils han donat positiu des de l’inici de la pandèmia, però actualment no hi ha cap cas actiu. Respecte als professionals, nou casos han estat positius, sis des quals ja han rebut l’alta.