El president de la Generalitat, Quim Torra, reconeix que “s’ha de fer autocrítica” sobre com es va informar als alcaldes de les noves restriccions i obligacions que es van publicar dissabte. Torra diu que el problema no va ser el “quan” sinó el “com”, i admet que “ho hauríem hagut de fer d’una altra manera” per estar més coordinats amb els alcaldes. Ha recordat que “això durarà molts mesos” i que “aquesta comunicació s’ha de fer molt bé” en tot moment per no generar confusions.

 

La manera com es va informar de les noves restriccions va generar la indignació dels alcaldes metropolitans. A més, les conseqüències d’aquestes noves mesures ha posat en peu de guerra el sector cultural o l’esportiu, que han fet accions per demanar que els deixin mantenir les seves activitats, que consideren prou segures.

Torra també ha dit que ha donat instruccions al conseller de l’Interior, Miquel Buch, perquè traslladi als Mossos que cal sancionar els incompliments de les mesures per combatre la pandèmia. El president ha recordat, però, que “no ens en sortirem” si “hem de posar un mossos darrere de cada família”.

 

31.000 milions per a la recuperació econòmica

Aquestes declaracions s’han fet en la presentació del govern català d’un pla de 31.000 milions d’euros fins al 2032, que ha de servir també per garantir la recuperació de la crisi del coronavirus. De moment, en aquest 2020, la modificació dels pressupost de la Generalitat permetrà destinar 2.760 milions d’euros per ajudar la recuperació econòmica dels sectors i col·lectius més afectats econòmicament per la pandèmia.