El Consell Executiu d’aquest dimarts ha aprovat el nomenament de l’epidemiòleg Josep Maria Argimon com a nou secretari de Salut Pública. Les dues primeres accions que proposa l’epidemiòleg són incrementar els contactes identificats per a cada cas positiu que es detecti i augmentar les 8.000 PCR diàries que es fan de mitjana a Catalunya.

Sobre la taula, Josep Maria Argimon té la creació d’un pla d’acció de control de l’epidèmia de covid-19. En la roda de premsa de presentació d’aquest dimarts al migdia, l’epidemiòleg ja ha apuntat els dos primers objectius. D’una banda, afirma que “hem de poder identificar entre 10 i 15 contactes” per cada cas positiu. Fins ara, segons el Ministeri de Sanitat, el rastreig a Catalunya només permet identificar fins a dos contactes per cada infectat. Precisament, entre finals d’aquesta setmana i principis de la vinent, Argimon preveu que ja hi hagi mig miler de rastrejadors, la nova figura anomenada “gestor covid”. El nou secretari de Salut Pública proposa que quan un ciutadà es faci una prova PCR visiti immediatament el rastrejador per prendre nota dels seus contactes més propers, sense esperar, per tant, a tenir el resultat. Així, en cas que sigui positiu, es podrà contactar amb l’entorn del pacient d’una manera més àgil.

Més PCR per als contactes identificats

D’altra banda, l’epidemiòleg ha explicat que a l’inici de la pandèmia es feien, de mitjana, 4.000 proves PCR diàries i que actualment en són unes 8.000. Una dada que considera que encara es pot incrementar. Posa d’exemple que actualment, es fan PCR a les persones amb qui conviuen amb un cas positiu, però que aquest protocol es podria estendre a més contactes i “duplicar o triplicar la capacitat de PCR que estem fent ara”.  De fet, segons Argimon el sistema públic està preparat per practicar-ne 30.000 diàries.

Salut Pública no preveu endurir les mesures a Barcelona

Sobre la situació a la ciutat de Barcelona, Josep Maria Argimon ha respost que “no volem estar prohibint sempre” i ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania. L’epidemiòleg ha conclòs que, ara per ara, no tenen la intenció d’incrementar les mesures restrictives.

Argimon, que compaginarà al nou càrrec amb el de director gerent de l’Institut Català de la Salut, substitueix Joan Guix, que va deixar el secretariat el 2 de juny per motius de salut.