Una vintena d’entitats veïnals i socials de Barcelona s’oposen frontalment al Pacte per Barcelona que aquest divendres presentaran el govern d’Ada Colau i tots els grups municipals per afrontar la crisi del coronavirus. Malgrat les setmanes de diàleg entre Ajuntament i actors socials, econòmics i culturals de la ciutat, plataformes com la FAVB o la PAH qualifiquen l’acord de “buit” i “sense concreció”. Tampoc no ratifica el document Foment del Treball, qui acusa l’executiu municipal de “negar el diàleg” amb els empresaris.

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona considera que el pacte té “intencions generals ambigües” i per això demana “polítiques clares i concretes”. Afirma que el pacte de compromisos rubricat per afrontar la crisi no suposa un full de ruta que marqui l’acció del govern municipal durant el pròxim any i mig.

Més diàleg entre grups polítics que amb les entitats

En un comunicat difós per la FAVB i signat per 20 entitats i col·lectius de la ciutat, lamenten el “maquillatge de consens” sota el qual s’ha construït el pacte: “Hi ha hagut més cuina entre els grups polítics que diàleg real amb els participants”, denuncien.

Tot i que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca també ha signat el manifest de rebuig, des de l’entitat han explicat a betevé que encara no han pogut valorar el document del Pacte per Barcelona en assemblea i que, per tant, obren la porta a no rebutjar-lo definitivament.

Foment del Treball tem el Pla de Mobilitat

Era un dels actors econòmics inclosos en les negociacions pel Pacte per Barcelona, però finalment Foment del Treball ha optat per no ratificar-lo. La patronal catalana acusa el govern municipal de “negar el diàleg” amb els empresaris. “La primera obligació de l’alcaldessa és governar escoltant els sectors que generen activitat a la ciutat, i això no ho està fent Ada Colau”, lamenta.

Tot i que Foment del Treball creu que el document “només són paraules”, es mostra especialment preocupada pel Pla de Mobilitat pels efectes que aquest pot tenir en el comerç, el turisme, el transport, la restauració i la logística.