L’Ajuntament ha anunciat la reducció d’un 15 % de l’aforament a les 10 platges de Barcelona, per donar compliment a les mesures de contenció decretades per la Generalitat. Segons ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, això suposa que el conjunt de les platges podran tenir una ocupació màxima de 32.000 persones, en comptes de les 38.000- 40.000 d’ara. El regidor, que ha reconegut que els darrers dies s’ha notat una menor assistència a les platges, considera “raonable” reduir l’aforament.  La mesura s’aplicarà de forma immediata tot i que els seus efectes no es notaran fins al cap de setmana.

La decisió de reduir l’aforament de les platges s’ha pres de forma coordinada amb la resta de municipis metropolitans amb platja i que també es veuen afectats per les mesures del Govern català.

Informar-se abans d’anar a la platja

El control de l’aforament de les platges es continuarà fent a través del sistema de videosensors que es van instal·lar a principis de juny, coincidint amb l’inici de la temporada de bany. Això permet saber l’ocupació de les platges en temps real i recollir la informació al web barcelona.cat/platges. De fet, el consistori demana als ciutadans consultar l’estat de les platges abans de fer qualsevol desplaçament. Badia ha recomanat evitar les tardes dels divendres, dissabtes i diumenge, perquè és quan s’hi acumula més gent, i ha anunciat que s’ha reforçat la Guàrdia Urbana amb 90 efectius que treballaran justament en aquestes franges amb més ocupació.

Quan l’indicador és vermell, és a dir hi ha una ocupació molt alta de la platja de més del 80 %, es tanca l’accés i s’informa als usuaris. Una situació que s’ha anat repetint diverses vegades aquest estiu, l’últim cop aquest darrer cap de setmana.

Un cop a dins de la platja, un equip d’informadors i informadores acompanyen a la ciutadania perquè es distribueixi de forma homogènia per la sorra i per garantir que es mantenen les distància de seguretat entre ells.

La Generalitat demana evitar aglomeracions

Davant dels nou brots de coronavirus, la Generalitat ha demanat als ajuntaments metropolitans que reforcin el control de les platges, i especialment dels aforaments per “evitar aglomeracions”. També ha reclamat que es garanteixin les distàncies de seguretat entre les persones i que es limiti l’assistència “al grup de convivència habitual”.

El document de la Generalitat, que en cap moment planteja el tancament de les platges, va generar molts dubtes entre els alcaldes dels municipis metropolitans afectats per les mesures, entre els quals hi ha Barcelona. Per això, van demanar una reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, dissabte passat.