El compte enrere per al ple d’investidura a Barcelona avança i, si no hi ha canvis d’última hora, —caldrà veure si prospera el recurs de Vox— el ple se celebrarà el proper dissabte, 17 de juny. Els partits ultimen les negociacions per poder formar govern i aquest dimecres al matí, Jordi Martí ,el tinent d’alcalde en funcions i regidor de Barcelona en Comú, ha assegurat que “si no hi acord d’esquerres”, no regalaran els vots a ningú, en referència a Jaume Collboni, perquè pugui ser alcalde amb els vots del PP. Afirma que si no hi pacte a tres bandes, votaran Colau a la investidura.

Sobre l’estat de les negociacions Martí lamenta que “no hi ha manera de seure” amb ERC i el PSC. Assegura que l’aposta dels comuns continua sent un “govern fort d’esquerres”, ja sigui amb la fórmula proposada per Ada Colau o una altra. “Encarem les negociacions amb la màxima generositat”.

Martí, sorprès que PSC i ERC “mirin cap a la dreta”

Ens sorprèn que les altres dues forces d’esquerres mirin cap a la dreta“, ha dit Jordi Martí davant dels mitjans de comunicació. Lamenta que el PSC defensi un “pacte impossible” amb el PP: “No pactarem amb els principals adversaris a la ciutat i a l’estat”, ha dit el regidor de BComú. Alhora, es mostra “sorprès” perquè Maragall estigui “cada cop més a prop” de fer un pacte amb Trias.

Per això, ha tornat a allargar la mà al PSC i ERC per estudiar l’oferta de l’alcaldia compartida o qualsevol altra proposta “amb la màxima generositat” que permeti tenir un “govern potent” i “sòlid”, ha insistit. En aquest sentit, demana un executiu municipal ampli, superior als 21 regidors, no “un de 14 ni un de 16”.

D’altra banda, Martí no preveu “des de cap punt de vista” la retirada d’Ada Colau perquè el PP doni suport a Collboni perquè el socialista sigui alcalde. Una petició que ha llançat aquest dimecres el president dels populars, Alberto Núñez Feijoo.

Colau proposa una alcaldia compartida

La compareixença de Martí arriba l’endemà de la proposta de Colau a Collboni i Maragall. L’alcaldessa en funcions aposta per una alcaldia compartida entre el PSC, comuns i ERC. Una opció, però, que els socialistes no veuen amb bons ulls. La número tres de la llista del PSC a les municipals, Laia Bonet, assegura que aquesta fórmula “no seria entesa pels votants progressistes i no contribuiria a l’estabilitat i el rigor que l’Ajuntament de Barcelona i la ciutadania mereixen”.

Des d’ERC asseguren que Ada Colau no ha fet arribar cap proposta formal a Ernest Maragall. Segons han explicat fonts republicanes a betevé, la darrera reunió entre Colau i Maragall va ser la presa de contacte que van tenir el 31 de maig passat. Per la seva banda, el líder dels republicans es va trobar aquest dimarts a la tarda amb el guanyador de les eleccions, Xavier Trias. Trias qualifica la proposta de Colau de moviment a la desesperada per salvar el coll.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?