La proposta que l’alcaldessa en funcions, Ada Colau (BComú), ha plantejat aquest dimarts de repartir-se l’alcaldia amb Ernest Maragall (ERC) i Jaume Collboni (PSC) ve acompanyada d’un document que distribueix àrees de govern i districtes entre els tres partits i fixa 10 objectius de mandat. Els comuns l’han fet públic després de fer-lo arribar a ERC i el PSC, que, també aquest dimarts, s’han desmarcat de la proposta.

El document, titulat Govern d’esquerres a Barcelona, consta de dues pàgines en què els comuns piquen l’ullet a socialistes i republicans i eviten posar en paper punts de fricció entre els tres partits com ara l’ampliació de l’aeroport i el model de superilla i els eixos verds. En canvi, sí que detallen projectes com per exemple la connexió del tramvia i la Sagrera, i aposten per guanyar espais verds i fer entorns segurs per al passeig de vianants i veïns.

Àrees de govern i districtes

El document dibuixa un cartipàs municipal amb cinc grans àrees de govern organitzades en tinències d’alcaldia. Dues d’aquestes tinències estarien a mans del PSC, dues més serien per a Barcelona en Comú i una, per a ERC. En el cas dels districtes, la proposta dels comuns distribueix quatre regidories per als socialistes, quatre per a BComú i dues per als republicans. També proposa acordar el nom del gerent municipal i els de les grans àrees de govern.

Els 10 objectius de mandat que proposa Colau

  1. Barcelona ha d’exercir la capitalitat econòmica i creació de llocs de treball de qualitat, i apostar per un model de diversificació, sostenibilitat, innovació, ciència i defensa del comerç de proximitat.
  2. Treballar per la reducció de la desigualtat i la segregació territorial, assegurant l’aplicació de la nova llei d’habitatge i un pla de barris reforçat.
  3. Donar respostes efectives a la crisi climàtica, amb diàleg i consens ciutadà, apostant per mesures que facin de Barcelona una ciutat neutra en emissions amb una economia descarbonitzada.
  4. Impulsar el transport públic amb noves inversions i acabant projectes com la connexió de la xarxa de tramvia.
  5. Desenvolupar grans projectes urbans com la Sagrera, la Marina i el Besòs, i seguir guanyant espais verds i entorns segurs i saludables per al passeig i gaudi dels veïns.
  6. Exercir com a capital cultural i científica, amb grans acords i estratègies compartides.
  7. Promoure i incentivar l’ús del català, en el marc del Pacte Nacional per la Llengua.
  8. Millora de la governança en els àmbits territorials de la metròpoli i la regió metropolitana.
  9. Aplicar mesures de millora progressiva en la gestió de serveis municipals, tant de neteja i manteniment de l’espai públic.
  10. Avançar cap a una millora dels estàndards de seguretat i de percepció de la seguretat a la ciutat.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?