guia per anar a votar el 14f eleccions catalunya

Falten poques hores perquè els col·legis electorals obrin portes per a les eleccions catalanes del 14-F. Enguany, els comicis per elegir el president de la Generalitat arriben en un moment extraordinari a causa de la pandèmia pel coronavirus. La crisi sanitària ha obligat a canviar els protocols electorals per garantir la seguretat dels ciutadans i minimitzar el risc de contagi.

A quina hora obren els col·legis? On he de votar? Hi ha franges horàries recomanades? Quina mascareta cal dur per entrar al local? Et resolem tots els dubtes amb aquesta guia.

què vols saber sobre les eleccions del 14-F?

Quants col·legis electorals hi ha a Barcelona el 14-F?

A Barcelona hi haurà un total de 365 col·legis electorals el 14 de febrer, 101 més que en les anteriors eleccions catalanes. D’aquesta manera, es vol evitar concentracions de persones i, així, garantir les distàncies de seguretat. Això vol dir que hi ha barcelonins que aquest 14-F hauran de votar en un local diferent de l’habitual.

betevé recull en un mapa la ubicació exacta de tots els col·legis. S’han adaptat com a tal centres educatius, equipaments comunitaris, centres esportius, casals de gent gran, biblioteques, mercats i seus de districte, entre altres tipus de locals.

On em toca votar el 14-F? Com puc saber-ho?

L’ampliació del nombre de col·legis electorals ha fet que quatre de cada 10 barcelonins canviïn de punt de votació aquest 14-F. Hi ha diverses maneres de saber si t’han canviat de col·legi respecte a anteriors jornades electorals i, per tant, on et toca votar aquesta vegada:

  • En la targeta d’inscripció censal rebuda a casa.
  • En el cens electoral, que es pot consultar presencialment als ajuntaments, la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral d’empadronament i als consolats.
  • Al web de l’INE.
  • Trucant al 901 101 900.

Quan obren els col·legis electorals? Quin horari tindran?

El 14 de febrer, els ciutadans de Catalunya tindran un total d’11 hores per dipositar presencialment el vot a l’urna. Els col·legis obriran a les 9 h i tancaran a les 20 h. Si bé malgrat la pandèmia no hi ha cap obligació d’anar a votar a una hora concreta, es recomana seguir les franges horàries recomanades per les autoritats sanitàries.

Quines franges horàries hi ha per votar?

  • De 9 a 12 h: persones considerades de risc.
  • De 12 a 19 h: el conjunt de la població.
  • De 19 a 20 h: persones positives per coronavirus, contactes estrets de casos confirmats i sospitosos de tenir covid-19.

Són les franges horàries recomanades per anar a votar, però no pas obligatòries.

Quines mesures covid especials hi haurà als col·legis?

Per evitar aglomeracions i reduir el risc de contagi, les autoritats han organitzat els col·legis electorals amb diverses mesures especials per la covid que s’aplicaran des de l’obertura fins al tancament del local. Els ciutadans que hi vagin a votar també hauran de prendre precaucions. Te les recollim a continuació:

  • Caldrà fer cua a l’exterior del col·legi.
  • Només podrà accedir-hi el votant. Es permetrà l’entrada de l’acompanyant si l’elector requereix assistència.
  • Estarà prohibit saltar-se la cua i les distàncies entre persones.
  • Serà obligatori dur mascareta.
  • Caldrà posar-se gel hidroalcohòlic en accedir el local i abans d’agafar una papereta.
  • Els membres de la mesa evitaran en qualsevol cas tocar el DNI del votant.

Quina mascareta cal dur?

És una de les preguntes més formulades aquests dies: amb quina mascareta cal anar a votar el 14-F al col·legi electoral? Les autoritats sanitàries no obliguen a dur un tipus de mascareta determinat per evitar contagis del coronavirus. De fet, els experts asseguren que no cal dur-ne una tipologia concreta si les mesures especials pensades per als col·legis es compleixen 100 %, com la higiene de mans i la distància de seguretat.

Ara bé, algunes veus que recomanen que en qualsevol espai tancat, com és el cas del col·legi electoral, s’empri la mascareta FFP2.

Puc sortir de la comarca per anar a votar?

El 14 de febrer continua en vigor el confinament comarcal, però el decret d’estat d’alarma actual no preveu que les restriccions puguin sobreposar-se sobre el dret de vot, considerat fonamental. Per això, es permetrà sortir de la comarca en els casos de les persones que estiguin empadronades en un altre municipi.

Com anar a votar si treballo el 14-F?

Votar és un dret i, per tant, tothom pot exercir-lo. Ara bé, què passa si vols votar i el diumenge treballes? Les empreses estan obligades a donar un permís temporal retribuït i no recuperable de quatre hores als empleats. Però si l’horari coincideix amb els horaris dels col·legis només dues hores com a màxim, els treballadors no podran gaudir d’aquest permís.

Si ets membre d’una mesa, interventor o apoderat, també tens dret a un permís per a tota la jornada.

Com consultar l’afluència dels col·legis a través de l’app de les eleccions del 14-F?

Per evitar que molts votants coincideixen a una mateixa hora en el local, el govern de la Generalitat ha posat en marxa una app mòbil per consultar l’afluència dels col·legis. L’aplicació permet saber en temps real l’ocupació del punt de votació, així com informació general sobre diversos aspectes del 14-F.

Com han de posar-se els EPI els membres de la mesa?

Els membres de les meses electorals hauran de dur un equip de protecció individual (EPI) de 19 h a 20 h, hora en què es preveu el vot de les persones contagiades i contactes estrets. Hi haurà mascaretes, gel hidroalcohòlic, ulleres, bates i pantalles facials. Per posar-se tot l’EPI sencer, es rebrà l’ajuda dels responsables de seguretat i salut de cada col·legi, designats pels ajuntaments.

El 14-F, en directe a betevé