control mossos esquadra

Aquest dilluns, 8 de febrer va entrar en vigor el confinament comarcal a Catalunya, que s’allargarà com a mínim fins al dia 21. Un mes després de no permetre la mobilitat entre municipis, ara la restricció s’ha flexibilitzat i es permet als ciutadans desplaçar-se pels municipis de la mateixa comarca de residència. Entre mig hi ha les eleccions al Parlament de Catalunya, aquest diumenge 14 de febrer, que portarà molts ciutadans a desplaçar-se fins al seu col·legi electoral per votar presencialment. Ara bé, està permès sortir de la comarca per anar a votar el 14-F si una persona està empadronada a un altre municipi?

Mobilitat permesa per votar el 14-F

Votar és un dret fonamental. Aquesta és una de les premisses que ha defensat insistentment el govern de la Generalitat les darreres setmanes. Per això, l’executiu català assegura que, malgrat la situació de pandèmia i les restriccions imposades, el dret a vot s’ha de garantir. Quan encara estava en vigor el confinament municipal, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va explicar que tothom havia de poder exercir-lo i que, per tant, es permetria sortir de la ciutat o poble de residència si s’estava empadronat a un altre indret.

Ara la situació és la mateixa: els ciutadans que ho necessitin podran saltar-se el confinament comarcal el 14 de febrer per desplaçar-se fins al seu col·legi electoral i votar. El decret d’estat d’alarma actual no permet vulnerar drets fonamentals com aquest i, per tant, el govern de la Generalitat i la resta d’administracions estan obligats a garantir-lo.

Saltar-se el tancament per anar a mítings

També està permès sortir de la comarca per assistir presencialment a un míting electoral d’un partit, sempre amb un registre previ. Fins ara, tot i que el confinament municipal estava en vigor, els ciutadans tenien permès sortir del municipi per anar a veure l’acte d’un partit perquè es considera que forma part del dret de reunió i de participació política, els quals també s’han de prioritzar per damunt de les restriccions de mobilitat, segons el govern català.