EPI equip de protecció individual

Els equips de protecció individual (EPI) són elements que duen els treballadors per protegir-se davant d’un o diversos riscos que poguessin comprometre la seva seguretat o salut, com el contagi de covid.

Fins ara, era comú veure aquests vestits d’EPI en àmbits laborals molt concrets. Ara, però, amb l’esclat de la pandèmia pel coronavirus , aquests equips s’han estès a tots els professionals de l’àmbit sanitari, i el 14 de febrer també els veurem posats als membres de les meses electorals durant l’última hora de la jornada de votacions per les eleccions catalanes.

Què és un EPI? Com s’ha de posar per evitar contagis del SARS-CoV-2? Quins riscos hi ha si es treu de manera incorrecta?

El vestit d’EPI: mascareta, bata, guants i ulleres

El Ministeri de Sanitat ha concretat quins són els elements necessaris en un EPI perquè aquest resulti realment eficaç per reduir el màxim el risc de contagi per coronavirus. La mascareta quirúrgica és obligatòria i, si la persona s’exposa a aerosols, haurà de dur l’FFP2 o l’FFP3.

Per evitar que els fluïds es dipositin sobre la roba, l’EPI inclou una bata de protecció. La persona també ha de dur protecció ocular, com unes ulleres, i guants per evitar contaminar-se les mans.

Treure’s l’EPI, un risc si es fa malament

Si ja equipar-se l’EPI és difícil (ja que qui habitualment el duu ha hagut de sotmetre’s abans a un curs per posar-se’l), treure-se’l encara ho pot ser més. Tan bon punt finalitzi l’ús de l’equip de protecció, s’ha de retirar tenint en compte que pot tenir partícules del virus i que, per tant, pot suposar un risc de contagi per a la persona que l’ha dut. Això vol dir que treure-se’l inapropiadament incrementa notablement el risc de contagi.

Aquesta és l’alerta que fan els experts, que veuen un risc que els membres de les meses hagin de dur un EPI de 19 a 20 h perquè positius per coronavirus i contactes estrets puguin exercir el seu dret a vot presencialment el 14-F. “L’EPI és una de les darreres accions que hem de fer per protegir“, ha assegurat el responsable del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Rafael Padrós, en una entrevista al programa ‘reset‘, de betevé.

També considera és un risc innecessari permetre els contagiats anar al col·legi a votar. El viròleg de l’IRTA Xavier Abad recorda que no s’haurà format els membres de les meses per col·locar-se l’EPI i que, a més, l’hauran de dur durant un període de temps “elevat”. Veu “complicada” la gestió dels EPI el 14-F, tenint en compte que aquests elements de protecció s’han de gestionar “de forma coherent” després del seu ús per evitar contagis.

Hi haurà ajuda per posar-se l’EPI

En qualsevol cas, el govern català recorda que els ajuntaments han designat diverses persones com a responsables de seguretat i salut per a cada col·legi electoral. Entre moltes tasques, garantiran l’arribada dels EPI a cada mesa i ajudaran les persones que en formin part a col·locar-se’ls.