El pactòmetre de les eleccions a Catalunya 2021 ja fa setmanes que es troba en marxa. Quins pactes postelectorals poden sumar per aconseguir la majoria absoluta per a la investidura després de les eleccions al Parlament de Catalunya? Imagina quins pactes sorgiran del 14-F i juga a sumar i restar escons amb el pactòmetre electoral de betevé.

La investidura de Pere Aragonès

Pere Aragonès, candidat a la investidura, necessita aconseguir el suport de la majoria absoluta del Parlament, que se situa en 68 diputats, per ser investit en primera volta. Si el candidat no és investit en primera votació, dos dies després se celebra un altre debat d’investidura i, per tant, una segona votació. Aleshores, Aragonès només necessitaria majoria simple, és a dir, més vots favorables que en contra per convertir-se en president de la Generalitat. Per ara, Pere Aragonès compta amb els 42 vots favorables d’ERC i la CUP.

Si el candidat a president de Catlaunya no aconsegueix els suports en segona volta, Laura Borràs, presidenta del Parlament, iniciarà, de nou, una ronda de consultes amb els grups parlamentaris per proposar un altre candidat.

Per acabar, si dos mesos després de la primera votació d’investidura no s’ha investit cap president, la legislatura es dissoldrà automàticament i s’iniciarà el camí cap a les eleccions a Catalunya.

Com funciona el pactòmetre?

El pactòmetre de betevé representa l’hemicicle del Parlament de Catalunya, amb 135 escons per escollir. Funciona amb les dades rebudes de l’escrutini de la nit electoral, és a dir, que pots veure quants diputats ha obtingut cada formació. Per veure quins possibles pactes sumaran la majoria absoluta, situada en 68 diputats, selecciona els partits. La xifra vermella et dirà quants escons falten per a la majoria absoluta.