El líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha anunciat que deixa l’Ajuntament. Ho ha fet per sorpresa en el ple de novembre en la que ha estat “l’última intervenció política” com a regidor. La renúncia es farà efectiva al plenari del 22 de desembre. Maragall ha pres la decisió “a consciència i voluntàriament”, segons ha detallat en el seu discurs davant de l’alcalde i els regidors.

És una decisió que prenc a consciència i voluntàriament, una decisió estrictament personal amb una única raó de fons, la de sempre: Barcelona”
Ernest Maragall, president del Grup Municipal d’ERC

Ernest Maragall ha pres la decisió aquesta setmana i l’ha compartida amb el seu cercle més proper i amb la direcció del partit. “Barcelona és l’única raó que m’ha dut fins aquí i l’única que ens hauria de moure a tots els regidors”, ha afegit per cloure. El discurs de Maragall ha agafat per sorpresa l’alcalde, Jaume Collboni, que, en prendre la paraula, s’ha sincerat: “No sé què es fa en aquests casos”.

Collboni ha agraït la feina del líder d’ERC aquests anys i han deixat per al desembre un torn de comiat a la resta de partits. La renúncia de Maragall és la primera que fa un dels candidats a l’alcaldia a les eleccions municipals de maig. Fins ara, Xavier Trias és qui s’havia postulat més clarament per deixar l’Ajuntament, decisió que va endarrerir a petició del partit.

Alamany va avançar-ne el relleu

Les paraules de Maragall arriben després que, a principis de novembre, la portaveu, Elisenda Alamany, va assegurar que Maragall no acabaria el mandat 2023-2027. Les paraules d’Alamany —que ara assumirà la Presidència del Grup Municipal— van arribar per sorpresa perquè al setembre Maragall va dir al ‘bàsics’, de betevé, el següent: “Jo em veig a Barcelona, em veig representant aquesta ciutat”.

elisenda alamany ple octubre
La fins ara número dos d’ERC a l’Ajuntament, Elisenda Alamany, passarà a assumir el rol de presidenta del Grup Municipal

La sortida d’Ernest Maragall de l’Ajuntament es produeix després que els republicans perdessin pistonada a les eleccions municipals del 2023: ERC hi va aconseguir cinc regidors, la meitat dels que va obtenir als comicis del 2019. Aquell any, de fet, Maragall va ser el guanyador de les eleccions, però un acord entre els comuns d’Ada Colau, els socialistes de Jaume Collboni i els regidors de Manuel Valls van evitar que Maragall assolís l’alcaldia.

Ara, Esquerra Republicana és la quarta força al Ple de l’Ajuntament, al darrere de Trias per Barcelona (11 regidors), el PSC (10 regidors) i Barcelona en Comú (nou regidors).

Rosa Suriñach tornarà a ser regidora d’ERC

L’acta que deixarà vacant Ernest Maragall l’ocuparà la que va anar com a número set a la llista d’ERC a les municipals 2023, l’exregidora Rosa Suriñach, perquè el número sis (Jordi Coronas) ja és regidor: va rellevar Ester Capella, que va renunciar a ser regidora a l’Ajuntament per ser consellera de Territori 15 dies després de les municipals.

Rosa Suriñach va tenir un pas fugaç pel consistori durant el mandat passat, quan també va entrar com a substituta; en aquella ocasió, de Miquel Puig, que va anar al Departament d’Afers Exteriors de la Generalitat. Suriñach és llicenciada en publicitat i relacions públiques, va ser una de les impulsores del bicibús i també és membre de la Revolta Escolar i de l’entitat Eixample Respira.

Ernest Maragall, una vida dedicada a la política

Ernest Maragall, que ara té 80 anys, va tornar a la política municipal fa quatre anys, quan va ser proclamat candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona a les eleccions municipals del 2019, després de la renúncia d’Alfred Bosch. Acaba, per tant, la seva trajectòria política a la mateixa institució on la va començar, al costat del seu germà Pasqual Maragall, de qui va ser la mà dreta en la seva última etapa a l’alcaldia.

Al consistori, va treballar en diverses tasques com ara regidor d’Hisenda i de Presidència, i portaveu del govern municipal durant dos anys.

Finalment, el 2003, amb el tripartit d’esquerres a la Generalitat de Catalunya, va fer el salt al govern català com a secretari del govern i, més tard, va ser-ne conseller d’Educació.

Del PSC a ERC

Tota aquesta trajectòria, a banda i banda de la plaça de Sant Jaume, la va fer com a membre del PSC, partit del qual va ser militant i fundador. Finalment, però, l’any 2012 amb l’esclat del procés sobiranista, Maragall se’n va anar del partit i dos anys més tard, el 2014, es va unir a ERC, en què va ser eurodiputat i després conseller d’Acció Exterior amb el govern de Quim Torra.