El ple de novembre a l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat suspendre les relacions amb el govern d’Israel a petició de BComú fins que hi hagin un alto al foc definitiu a Gaza. El líder republicà, Ernest Maragall, ha anunciat que abandona l’Ajuntament. També s’ha acomiadat el regidor Jordi Martí Grau (BComú) per ser el secretari d’estat de Cultura, després de 20 anys al consistori. Pel que fa les mesures aprovades, s’ha fet oficial l’acord de TriasxBCN amb el govern de Jaume Collboni (PSC) per la taxa de terrasses. D’aquesta manera, el 2024 s’eliminarà la bonificació del 75 % que han tingut des del 2020.

15:30
   

El plenari acaba amb tensió entre Senderos i Collboni

El plenari s’ha tancat amb la lectura de tres declaracions institucionals: per commemorar el Dia Mundial de la Sida i el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i també contra l’abús sexual infantil. En aquesta última, que ha propostat ERC, hi han intervingut el PP i Vox per defensar l’Església catòlica. Liberto Senderos (Vox) ha equiparat el percentatge de casos d’abusos sexuals a menors dins l’àmbit de l’Església al nombre de casos que es produeixen en cercles de col·lectius, ha dit, com els dels polítics, els educadors i els homosexuals. L’alcalde, Jaume Collboni, ha demanat a Senderos que retirés les declaracions i, davant la seva negativa, li ha retirat la paraula.

15:22
   

Comiat de Jordi Martí amb elogis a Colau

El regidor de BComú Jordi Martí Grau ha dit adeu a l’Ajuntament després de 20 anys de feina al consistori. En el seu discurs de comiat, Martí Grau ha fet una defensa acèrrima de la política, que ara seguirà exercint com a proper secretari d’estat de Cultura, dins del nou ministeri d’Ernest Urtasun“La política és imprescindible, el món i les ciutats es transformen amb idees”. Martí ha dedicat part del seu comiat a elogiar la líder dels comuns a Barcelona, Ada Colau. “En política es necessiten lideratges”, ha dit, alhora que també s’ha referit a la crisi humanitària a la Franja de Gaza per la guerra entre Israel i Palestina: “Em sento agermanat amb tota la gent que pateix bombardejos als hospitals”.

Regidors de tots els grups municipals li han dedicat unes paraules de comiat a Jordi Martí. Des de Trias per Barcelona, Xavier Trias ha destacat el seu “sentiment de servei públic” i li ha demanat com a “deures” que canviï les actituds del govern central envers Catalunya. Laia Bonet, del grup dels socialistes, ha expressat el desig que Martí sigui un “aliat de la ciutat amb els projectes culturals” i també que “reforci la cocapitalitat cultural a Barcelona”. La regidora de BComú Ada Colau ha agraït que Jordi Martí es “creués en el camí dels comuns”, ha assegurat que va ser “un gran encert” incorporar-lo a l’equip del grup municipal i li ha deixat la porta oberta a tornar d’aquí a quatre anys. Des del grup d’ERC, Elisenda Alamany ha destacat que Martí és “més llest que la gana” i també li ha etzibat que el Ministeri de Cultura deixi de ser “la conselleria de Cultura de Madrid”. Per part dels populars, Àngels Esteller ha agraït a Martí la seva professionalitat tot i tenir “una ideologia i un model de ciutat molt diferents dels del PP, als antípodes“. Finalment, l’alcalde, Jaume Colboni, ha afegit que Jordi Martí “estava més a la política per Barcelona que per la política” i creu que ara tindrà una oportunitat per demostrar-ho des del Ministeri de Cultura.

Jordi Martí Grau s’acomiada del Ple amb elogis a Ada Colau: “La política necessita lideratges”

14:55
   

El PP demana que es desallotgi Can Vies

A través d’un prec, el regidor del Partit Popular, Daniel Sirera, ha demanat al govern municipal que desallotgi l’edifici municipal de Can Vies. Sirera ha insistit que Barcelona “no pot continuar sent un paradís per als ocupes” i ha exigit al govern municipal que “es posi al costat de qui compleix la llei i no de qui la incompleix”. El tercer tinent d’alcaldia i responsable de Seguretat i Convivència de l’Ajuntament, Albert Batlle, ha defensat que no es procedirà al desallotjament fins que no es tingui una “solució urbanística de l’edifici i l’entorn“.

14:31
   

BComú demana en un prec mantenir el PEUAT tal com està

La regidora de BComú, Janet Sanz ha demanat al govern que mantingui el PEUAT i que extingeixi les llicències d’Habitatges d’ús turístic en edificis compartits. Sanz li ha retret a Collboni que “no és clar” en aquest aspecte: “ja sabem què va ser la barra lliure. La vam viure amb el senyor Trias. Li estem demanant que vostè prengui partit i digui quin és el seu model, perquè el seu model no és creïble”. L’alcalde, Jaume Collboni, ha demanat a Sanz que “no envii missatges inequívocs a la opinió pública” i ha aclarit que és partidari de “mantenir amb criteris generals el PEUAT”.

14:04
   

Es rebutja la proposició de Vox contra la llei d’Amnistia

El ple ha tombat la proposició de Vox que per declarar un rebuig “a la intenció de promoure una llei per amnistiar els polítics colpistes catalans a canvi del suport a Pedro Sánchez” a la investidura com a president del govern espanyol. Només ha tingut el suport del PP.

TriasxBCN ❌ EN CONTRA Jordi Martí Galbis: “La seva intervenció ha estat delirant (a de Oro-Pulido). He tingut ‘flashback’ com si ens haguéssin traslladat al juliol del 1936 o al gener del 1929. El cop d’estat va ser el 1936 i va acabar amb 40 anys de dictadura.”
PSC ❌ EN CONTRA Maria Eugènia Gay: “Reiterem el que hem argumentat en la proposició del PP.”
BComú ❌ EN CONTRA Jordi Martí Grau: “Me n’alegro que s’hagi trobat aquest camí (amnistia) per tornar la política d’allà on no havia d’haver sortit mai”.
ERC ❌ EN CONTRA Jordi Castellana: “(Irònicament) me n’alegro que es presentin iniciatives sobre els problemes reals que afecten als barcelonins”.
PP ✅ A FAVOR Juan Milián: “Esta amnistía no es concordia, porque no hay concordia sin justícia. Es una traición a todos los votantes del PSC i el abandono a los catalanes constitucionalistas”.
Vox ✅ A FAVOR Gonzalo de Oro-Pulido: “Estem en ple cop d’estat perpetrat des de la Moncloa. Pedro Sánchez només per interès personal amnistia els delinqüents que van perpetrar el cop d’estat el 2017.”

13:58
   

El ple tomba la proposició del PP per defensar la Constitució

El PP ha presentat una proposició que planteja defensar la Constitució del 1978 i “la repulsa a qualsevol Llei d’Amnistia per anar en contra del principi d’igualtat de tots els espanyols davant de la Llei”, a més de “la celebració de qualsevol referèndum d’autodeterminació de qualsevol territori d’Espanya.” només ha tingut el suport de Vox.

TriasxBCN ❌ EN CONTRA Jordi Martí Galbis: “Vostès violenten la Consatitució quan es neguen a renovar el CGPJ o quan fan una campanya per terra mar i aire contra un text (llei d’Amnistia) que ni havien llegit”.
PSC ❌ EN CONTRA Maria Eugènia Gay: “El govern de Barcelona respecta la independència del poder judicial i confia en la feina que fan cada dia els operadors jurídics.”
BComú ❌EN CONTRA Jordi Martí Grau: “Fan una proposició contra un acord democràtic. La base de la democràcia és que acceptem que si vostè guanya les actuacions i impulsos l’altra part els respectarà. Fan una proposició contra un text (la llei d’Amnistia) que encara ni s’ha llegit.
ERC ❌ EN CONTRA Jordi Coronas: “Parlen d’una Espanya que no existeix. D’unida n’hi ha ben poc, i vostès (PP) són partíceps d’això. Ens agradaria un país amb una Constitució que atorgués les llibertats i les defensés, en comptes d’encotillar el progrés”.
PP ✅ A FAVOR Daniel Sirera: “Manifestem la plena vigència de la Constitució espanyola del 1978, una proposta que rebutja la proposta pactada entre Sánchez i Puigdemont que ve a dir que Espanya no és un país democràtic.”
Vox ✅ A FAVOR Gonzalo de Oro-Pulido: “Abonem l’equidistància perquè estem en ple cop d’estat.”

13:28
   

Desafectar la via Laietana com a centre operatiu policial

El ple ha aprovat una proposta del grup municipal d’ERC, amb contingut de declaració institucional, per instar el Govern de l’Estat a desafectar l’edifici de la Prefectura Superior de Policia de la via Laietana 43, com a centre operatiu policial i transferir-lo a les institucions catalanes.

TriasxBCN ✅ A FAVOR Damià Calvet: ” Votarem a favor de transferir l’edifici, amb l’objetiu que esdevingui lloc de memòria”.
PSC ⬛ ABSTENCIÓ Jordi Valls: “És indispensable evitar l’oblit. El fartistol està en fase de restauració, però els cossos de seguretat formen part d’un estat demcràtic”
BComú  ✅ A FAVOR Marc Serra “No hi ha excuses. És un crit unànim de la ciutadania de Barcelona”
ERC ✅ A FAVOR Ernest Maragall: “Prou d’excuses. No volem seguir reclamant. Volem tancar ja la qüestió”.
PP ❌ EN CONTRA Juan Milián “És un intent de revifar els pitjors moments de la nostra història. El que els molesta és tot allò que recorda Espanya”
Vox ❌ EN CONTRA Llibert Senderos “Estem en contra de sol·licitar el memorial de la vergonya”

13:20
   

Ernest Maragall anuncia per sorpresa que deixa l’Ajuntament

El líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha anunciat enmig del plenari municipal que deixa l’Ajuntament. Ha comunicat que el ple del desembre serà l’últim on participarà com a regidor del consistori. “Els comunico, senyor alcalde i senyors regidors, que el proper plenari del desembre serà l’últim que participaré des del meu escó”. Assegura que es tracta d’una decisió “estrictament personal”, que pren “a consciència i voluntàriament“.

Ernest Maragall anuncia que deixa l’Ajuntament de Barcelona: “És una decisió estrictament personal”

13:03
   

Barcelona supèn relacions amb el govern d’Israel

El ple ha aprovat un proposició presentada pels comuns amb el vots a favor de PSC, BComú i ERC que atura les relacions institucionals amb el govern israelià de Benjamin Netanyahu. ara bé, no afecta les relacions amb Tel Aviv, la capital del país. El text aprovat reclama un alto al foc permanent i definitiu i rebutja i condemna els atacs contra la població civil, tant israeliana com palestina.

TriasxBCN ❌ EN CONTRA Victòria Alsina: “Que Barcelona trenqui les relacions amb Israel ajuda a resoldre el conflicte? La nostra resposta és que no.”

PSC ✅ A FAVOR Maria Eugènia Gay: “Hem d’empendre estratègies més efectives per conflictes com aquest. Les represàlies contra nens i nenes són inacceptables. S’ha de garantir un alto al foc perl’obertura de corredors humanitaris. 

BComú ✅A FAVOR Ada Colau: “Barcelona recupera la tradició de compromís amb els drets humans. Prenem partit per defensar els drets humans de totes les poblacions. Suspendre relacions ho fan altres països, és una vergonya, les institucions europees van tard i ens avergoneyeixen profundament. S’ha de prendre partit amb un govern que està cometent un genocidi.”

ERC ✅ A FAVOR Elisenda Alamany: “Mai s’havia matat tants civils, nens i periodistes en tan poc temps. És possible reclamar a la comunitat internacional que s’impliqui en la resolució del conflicte. De què han de servir els agermanaments si no és per fer diplomàcia, no podem ser simples espectadors, Barcelona no.”

PP ❌ EN CONTRA Juan Milián: “Fals feminisme i antisemisitsme. Van suspendre l’agermanament amb Tel Aviv però no amb altres ciutats on no es respecten els drets humans.”
Vox ❌ EN CONTRA Gonzalo de Oro-Pulido: “És el dret internacional el que ha de marcar Israel, no l’extrema esquerra.” 

12:02
   

Nous usos als aparcaments del subsol

S’ha aprovat una modificació de l’ús de l’espai dels aparcaments en el subsol. S’hi podrà fer distribució urbana de mercaderies (DUM), també recàrrega de vehicles elèctrics, armariets per recollir paqueteria o la instal·lació de màquines de venda automàtica. Els grups han destacat que els aparcaments es convertiran en espais més polivalents per alliberar l’espai públic que actualment està congestionat. Tots hi han votat a favor a excepció de Vox, que s’hi ha abstingut.

11:45
   

Reconeixement a entitats centenàries

El ple municipal ha donat llum verda a distingir a 32 entitats centenàries de Barcelona del 2023. És la segona vegada que es fa aquest reconeixement, després que el 2022, en l’anterior mandat, es modifiqués el Reglament d’honors i distincions per reconèixer la trajectòria de les entitats que tinguin 100 anys o més i una trajectòria acreditada vinculada a Barcelona. La iniciativa la va impulsar l’aleshores regidor de Ciutadans, Paco Sierra. L’alcalde Jaume Collboni ha destacat que “elles són el bressol on es contempla bona part de la qualitat humana d’aquesta ciutat”. Tots els grups s’han mostrat a favor d’aquest reconeixement. 

TriasxBCN ✅ A FAVOR Jordi Rius: “Sempre ens trobaran favorablement a mantenir el patrimoni.”
PSC ✅ A FAVOR Albert Batlle: “La ciutat és la gent, els seus comerços, equipaments i les seves entitats.”
BComú ✅ A FAVOR Jordi Martí: “La gran quantitat de teixit social és una marca d’aquesta ciutat.”
ERC ✅ A FAVOR Jordi Coronas: “Posen de manifest la riquesa del teixit associatiu de la nostra ciutat.”
PP ✅ A FAVOR Juan Milián: “És un honor reconèixer aquestes entitats. Passar els 100 anys és un gran mèrit.”
Vox ✅ A FAVOR Gonzalo de Oro Pulido: “Volem agrair especialment a les entitats catòliques.”

11:41
   

Medalla d’Or al Mèrit Científic a Andreu Mas-Colell, Lluís Torner Sabata i Mercè Boada Rovira

El ple municipal ha aprovat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Científic a Andreu Mas-Colell, Lluís Torner Sabata i Mercè Boada Rovira. Tots els grups municipals han destacat la tasca professional i la trajectòria dels tres premiats, pioners en recerca. Ara bé, en el cas de Mas-Colell els grups del PP i Vox s’han mostrat contraris al reconeixement. Els populars s’han abstingut i malgrat reconèixer el talent del premiat creuen que “va ser part activa dels inicis d’un moment polític que va fer molt de mal a Catalunya”. Des de Vox, hi han votat en contra. Acusen Mas-Colell de “ser part activa del procés i i de ser instigador del primer butifarrèndum”.

11:10
   

S’aprova la nova taxa de terrasses 

El govern del PSC ha aprovat amb Junts, PP i Vox la nova taxa de terrasses, que també s’ha acordat amb el Gremi de Restauració.  

TriasxBCN ✅A FAVOR Ramon Tremosa: “Quan s’incrementen taxes i impostos això sol tenir un efecte en increment de preus i hi ha més inflació. Volem contenir i rebaixar impostos. 

PSC ✅ A FAVOR Jordi Valls: “No és una reducció impositiva, és un increment respecte la taxa del 2019 que mai es va aprovar. Es pagarà en funció de la densitat del carrer i del volum del negoci.  

BComú ❌ EN CONTRA Jordi Martí: “S’ha pactat amb el sector i la fiscalitat no es pacta amb qui l’ha de pagar, es fan estudis. És significatiu que l’únic acord econòmic que es fa s’aprova es fa amb Junts, PP i Vox”. 

ERC ❌ EN CONTRA Jordi Castellana: “Aquest acord s’ha pactat entre el Gremi de Restauració i el govern. El sector defensa els seus interessos i aquí l’interès general no queda reflectit. 

PP ✅ A FAVOR Àngels Esteller: “Aquest acord millora l’anterior però encara és insuficient, volem una rebaixa del 50 % de la taxa. 

Vox ✅ A FAVOR Oro-Pulido: “A la majoria dels restauradors els costa arribar a final de mes encara que tinguin 50 taules a la terrassa.  

Trias pacta amb Collboni la taxa de terrasses, que rebaixa quotes a la majoria de locals

 

10:50
   

S’aprova el compte general de l’exercici 2022

El ple ha aprovat el compte general de l’Ajuntament corresponent a l’exercici 2022, per tal que la Sindicatura de Comptes en pugui fer una anàlisi completa. El regidor d’Economia, d’Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha presentat el document i ha agraït la feina dels serveis tècnics del consistori. L’objectiu és determinar si s’ha comptabilitzat correctament la despesa de l’Ajuntament de Barcelona.

TriasxBCN ❌ EN CONTRA Joana Ortega: ” El 87 % dels contractes que s’han fet des de l’Ajuntament són contractes d’adjudicació directa. Hi ha una mancança de lideratge polític.”

PSC ✅ A FAVOR Jordi Valls: “Els grups han presentat diverses al·legacions, moltes de les quals han estat acceptades”.

BComú  ✅ A FAVOR Jordi Martí: “És un pressupost que tanquem després d’haver-se aprovat i amb un nivell d’execució del 96 %. És un èxit de gestió de govern”.

ERC  ⬛ ABSTENCIÓ Jordi Castellana: “Necessitem millorar en contractació i tenim dubtes sobre els serveis externalitzats de l’Ajuntament. Hi ha manca d’inversió”.

PP ❌ EN CONTRA Àngels Esteller: “Hi ha opacitat i s’augmenten les ajudes directes a entitats amigues, com DESC o la cooperativa dels manters”.

Vox ❌ EN CONTRA Gonzalo de Oro: “Exerceixen un atropellament permanent a la democràcia i la majoria de contractes es fan a dit. Fan les coses amb un rodet inaguantable”

10:39
   

L’adeu de Jordi Martí Grau

En la part final del plenari, el regidor Jordi Martí Grau (BComú) s’acomiadarà de l’Ajuntament de Barcelona per ser el secretari d’estat de Cultura al ministeri d’Ernest Urtasun. Martí Grau posarà punt final a una llarga trajectòria municipal de més de 20 anys, entre els quals ha treballat a l’Institut de Cultura, ha estat gerent del consistori i també regidor del PSC i dels comuns.

10:35
   

Una entesa “puntual”

El de les terrasses és el primer gran acord entre el govern en minoria del PSC i un grup de l’oposició al plenari aquest mandat. TriasxBCN insisteix que és “un pacte puntual” que no va més enllà, en ple debat sobre quin soci triarà Collboni per governar. L’alcalde ha dit aquesta setmana que obrirà converses amb TriasxBCN, BComú i ERC. La líder dels comuns, Ada Colau, ha recriminat a Collboni que encara no s’hagin obert negociacions.

 

10:33
   

L’acord Trias-Collboni per les terrasses

En aquest ple es preveu fer oficial l’acord de TriasxBCN amb el govern de Jaume Collboni (PSC) per la taxa de terrasses. Els dos grups sumen majoria absoluta i, per tant, el Plenari aprovarà les noves quotes per a les terrasses, que varien segons la zona i el nombre de taules de cada local. D’aquesta manera, el 2024 s’eliminarà la bonificació del 75 % que han tingut des del 2020.

El pacte Trias-Collboni arriba després que en l’últim ple l’oposició tombés totes les ordenances fiscals. A principis de novembre, l’exalcalde Xavier Trias va anunciar l’entesa amb Collboni per la taxa de terrasses, amb quotes més baixes per als locals que tinguin entre una i 15 taules. El Gremi de Restauració va celebrar aquesta rebaixa addicional als preus que el sector havia pactat prèviament amb el govern municipal.

10:24
   

Pla d’adolescència i joventut 2023-2030

Es presenta el Pla d’adolescència i joventut 2023-2030, a càrrec de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Maria Eugènia Gay. Entre les novetats, hi ha ajuts per a la compra de mobles i electrodomèstics. Aquestes subvencions, de moment, no s’ha concretat quan i com es podran demanar, però hi ha el compromís del govern de fer-ho durant el mandat actual. Els comuns han reivindicat la feina feta en aquest pla durant el mandat anterior, i tot els grups s’hi han mostrat favorables, a excpeció de Vox, que considera que promou la promiscuïtat entre els joves.

10:05
   

Un minut de silenci per les víctimes de violència masclista

Arrenca el plenari de l’Ajuntament del mes de novembre en què el president del ple, Jaume Collboni, ha demanat fer un minut de silenci per respecte a les víctimes de la violència masclista. La majoria dels assistents al plenari llueixen un llaç lila en solidaritat en la lluita contra la violència envers les dones. Vox ha aprofitat el moment per alçar una pancarta en què acusa el govern espanyol de ser un perill per les dones. minut silenci ple ajuntament 25N

 

09:54
   

Commemoració del 25-N abans del ple

Abans d’arrencar el ple, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, com és habitual al consistori en el 25-N, s’ha desplegat una pancarta a la façana de l’Ajuntament. L’alcalde, Jaume Collboni, acompanyat de regidors de tots els grups, a excepció de Vox, ha penjat la pancarta, que enguany porta el lema “Parla, pregunta, escolta”.

ajuntament pancarta 25N