Ernest Maragall

Patacada d’Esquerra Republicana en aquestes eleccions municipals del 2023. Els republicans han passat de ser el partit més votat en els anteriors comicis, el 2019, a ser la quarta força al consistori. La candidatura que lidera Ernest Maragall hi ha obtingut cinc regidors, la meitat del que va tenir a les eleccions de fa quatre anys quan van guanyar-ne 10. També s’han quedat a menys de la meitat en percentatge de vots, del 21,37 % del 2019 a l’11 % en aquestes eleccions.

Els resultats d’ERC el 2019 que no van fer Maragall alcalde

La del 2019 va ser la primera victòria dels republicans en unes eleccions municipals a Barcelona. Tot i obtenir uns resultats històrics, no van ser suficients perquè Maragall es pogués erigir com el nou alcalde de la ciutat.

Com també ha passat ara amb la victòria de Xavier Trias, la d’ERC també va ser molt ajustada, frec a frec amb la candidata de BComú, Ada Colau, que va quedar en segona posició, també amb 10 regidors. Finalment, els vots del PSC i els sis vots inesperats de la plataforma de Manuel Valls a la sessió d’investidura, van fer possible que la candidata de BComú revalidés el càrrec com a alcaldessa, i que Maragall es quedés a l’oposició durant aquest darrer mandat.