La número dos d’ERC a les eleccions municipals 2019, Elisenda Alamany, ha justificat el no sostingut d’ERC a la connexió del tramvia per la Diagonal que proposava el govern d’Ada Colau. Els republicans s’hi van oposar durant tres anys, i no va ser fins al ple d’aquest gener que ERC va canviar de posicionament i va votar a favor de la connexió del Trambaix i el Trambesòs.

Es dona la casualitat que Alamany prové de Catalunya en Comú, una formació de l’espai dels comuns (igual que el partit Barcelona en Comú, que lidera Ada Colau). Ara, com a número dos d’ERC a les municipals, Alamany ha justificat que “el plantejament d’ERC anava en la línia d’una major presència pública als operadors, i crec que és la línia a seguir”, ha dit Alamany.

Una xarxa pública “incompleta”

Alamany ho ha dit després d’un trajecte en metro des de la seu de campanya d’ERC fins a Ciutat Meridiana. Els republicans asseguren que la xarxa de transport públic és “incompleta” i per això proposen reforçar el metro: Jordi Coronas (número cinc a la llista) ha demanat “avançar les obres de les línies 9 i 10 de metro, que l’L4 arribi a la Sagrera i l’L1 a Badalona”.

En paral·lel, ERC ha desgranat altres mesures sobre mobilitat, com la creació d’un peatge per accedir a la ciutat en cotxe i reforçar les connexions amb els municipis metropolitans perquè “no superin els 30 minuts” en transport públic. L’acte s’ha fet a Ciutat Meridiana per de denunciar la manca de manteniment de les escales mecàniques del carrer de Costabona, que han acumulat diverses avaries. L’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, no hi ha assistit perquè ha participat en el debat sobre habitatge amb altres candidats.

Trajecte en metro un dia de vaga

El trajecte en metro s’ha fet un dels dies amb aturades parcials dels treballadors del metro per la crisi de l’amiant. Segons ERC, el pla de retirada d’amiant de TMB no és dolent, però l’empresa, segons Jordi Coronas, no ha sabut gestionar el “nivell de complicitat i confiança entre la direcció i els treballadors”. En aquest sentit, Coronas s’ha compromès a treballar des del “dia següent a les eleccions” perquè el conflicte s’acabi. “Hem de recuperar la confiança amb els treballadors i treballadores, farem una auditoria, volem que TMB funcioni com un rellotge”, ha dit el cinquè a la llista municipal dels republicans.

Tots els candidats “confirmen que les municipals van de Colau o Maragall”

La candidata de BComú, Ada Colau, va dir en un míting que aquestes eleccions van de Colau o Maragall. Un argument que el cap de llista republicà ja havia fet en repetides ocasions. La número dos d’ERC, Elisenda Alemany, ha dit que també ho confirmen la resta d’alcaldables. “Que aquestes eleccions van de Maragall o Colau no ho confirma Colau, ho confirmen Valls, Bou i Collboni i el 26 de maig toca posar-se del mateix costat que el 28-A”, ha dit Alemany.