La pugna que dibuixen totes les enquestes entre Ada Colau (BComú) i Ernest Maragall (ERC) per fer-se amb l’alcaldia de Barcelona s’ha fet evident, aquest dilluns, en un debat sobre habitatge organitzat per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Observatori DESC, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, el Sindicat de Llogateres, la FAVB i el ‘Crític’. Colau i Maragall han buscat el cos a cos amb més d’una enganxada.

El debat ha comptat amb la presència de Jaume Collboni (PSC) i Anna Saliente (CUP). En representació de JxC hi havia el número cinc, Albert Civit. Per motius d’agenda, la número dos, Elsa Artadi, ha arribat en el tram final. Ni Manuel Valls (BCN Canvi – Cs) ni Josep Bou (PP) no han assistit al debat, per a qui s’ha deixat dues cadires buides.

Colau ha recriminat a Maragall haver governat “durant dècades” amb el PSC a l’Ajuntament i no haver deixat un parc d’habitatge de lloguer. “I ara diu que en quatre anys farà el que no va fer en 40 anys”, ha etzibat. El candidat d’ERC ha replicat a la líder dels comuns que quan ell governava a l’Ajuntament, la responsabilitat en habitatge la tenia ICV. Maragall ha dit que pot reclamar “amb més eficiència” que la Generalitat compleixi amb Barcelona.

Les expropiacions de pisos, a debat

Albert Civit ha demanat resoldre entre totes les administracions el problema de l’habitatge i ha parlat de la possibilitat d’expropiar pisos i de limitar el nombre de propietats que pot tenir un gran tenidor. El socialista Collboni ha defensat canviar la llei perquè no tinguin el mateix tractament fiscal els grans tenidors o els petits propietaris i portar “fins allà on permeti la llei” les expropiacions i el dret de tempteig i retracte.

La candidata cupaire, Anna Saliente, ha reclamat “fer desaparèixer els fons voltors expropiant-los els pisos per incorporar-los al parc públic”. També ha dit que cal forçar els hotels a deixar places per a la Mesa d’Emergència i ha reclamat “frenar la criminalització” dels casos d’ocupació.

La regulació dels lloguers

Ada Colau ha criticat que la Generalitat vulgui aprovar en campanya un decret que creu que no té recorregut i ha defensat que la regulació està preparada a l’Estat: “fem-ho d’una punyetera vegada”. En la rèplica, Ernest Maragall ha lamentat “el sucursalisme” de Colau per preferir que la regulació dels lloguers la faci el govern socialista de Pedro Sánchez i no la Generalitat. “Vostè tria el soci, senyora Colau”, ha etzibat.

Albert Civit ha fet visible les discrepàncies entre JxC i ERC pel decret d’habitatge: “haguéssim preferit consensuar-lo millor amb altres mesures”, i ha defensat ampliar l’oferta de lloguer amb preus sota mercat. Des de la CUP, Saliente ha criticat que el decret de la Generalitat no s’ha parlat amb entitats ni amb partits. Jaume Collboni ha defensat regular els lloguers amb un topall per barris i incentius fiscals per als propietaris que ofereixin un preu per sota.

Un activista irromp al debat amb violència

El conegut activista Lagarder ha entrat a la sala i ha aturat el debat per retreure la política dels ajuntaments envers les persones sense sostre. Minuts després ha estat expulsat després que l’hagin hagut de fer fora de l’acte amb força.