eleccions catalunya 2024 anticipades

Hi haurà eleccions a Catalunya aquest 2024. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat oficialment que convoca eleccions anticipades a Catalunya per al 12 de maig, després que el Parlament hagi tombat el projecte de pressupostos per a aquest any. Ho ha dit en una compareixença a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat posterior a la reunió extraordinària i d’urgència del govern català arran del no de la cambra catalana als comptes.

“Les línies vermelles i els vetos creuats no han estat contra el govern, sinó contra els interessos dels ciutadans de Catalunya“, ha dit Aragonès, qui ha defensat que el 12 de maig els ciutadans hauran de tirar “entre la responsabilitat o la irresponsabilitat”.

Eleccions a Catalunya el 2024 “per responsabilitat”

En aquest sentit, durant la compareixença, Aragonès ha justificat l’avançament electoral “per responsabilitat” davant, ha dit, la “irresponsabilitat” dels grups parlamentaris que han tombat els pressupostos de la Generalitat. “Catalunya es mereixia una legislatura sencera i es mereixia els millors pressupostos possibles”, ha dit.

La votació dels comptes al Parlament ha conclòs amb l’aprovació de la majoria de diputats a les esmenes a la totalitat. Sense el suport dels grups parlamentaris als comptes (només el PSC i ERC els defensaven), Aragonès ha pres la paraula just després per anunciar aquesta reunió extraordinària de l’executiu català, que s’ha celebrat a les 16.30 h, just abans de la compareixença d’Aragonès.

Les eleccions catalanes estaven previstes per al 2025

De fet, tal com han publicat diverses agències de notícies i mitjans de comunicació, durant el matí d’aquest dimecres diputats de diversos grups parlamentaris estudiaven la possibilitat que, arran d’aquesta derrota parlamentària, Pere Aragonès acabés avançant les eleccions a Catalunya, que sense l’avançament s’haurien d’haver celebrat el febrer del 2025.

Fins ara, Aragonès sempre havia mantingut en públic que tenia la intenció d’esgotar la legislatura i convocar les eleccions per al febrer del 2025.