El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha justificat l’avançament de les eleccions catalanes al 12 de maig: “Volia acabar la legislatura però els vetos ho fan impossible”. Després d’una reunió extraordinària amb els membres de l’executiu català arran del “no” al projecte de pressupostos per al 2024, Aragonès ha comparegut a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat i ha confirmat que hi haurà comicis un any abans del que tocaria.

La resta de membres de l’executiu també han seguit la compareixença: “Són uns bons pressupostos i si han dit que no i han comès la irresponsabilitat de dir que no, no em vull imaginar quina responsabilitat es pot esperar davant uns pressupostos diferents”.

“Els vetos creuats no han estat contra el govern sinó contra els ciutadans”

Aragonès ha qualificat d’irresponsables els grups que han votat que no als pressupostos i ha assenyalat que si avança els comicis és “per no dependre de la irresponsabilitat dels que posen per davant els interessos de partit”. El cap de l’executiu català diu que ara toca “mirar cap al futur”. Ha assegurat que l’avançament electoral permetrà que Catalunya es pugui dotar d’un govern “amb molta més força” per continuar avançant i accelerar les transformacions sense dependre dels immobilistes.

Aragonès ha dit que el no als pressupostos ha suposat “creuar totes les línies vermelles. El bloqueig entre uns i altres ha comportat que el pressupost amb més recursos de la història hagi estat rebutjat. El cap de l’executiu ha tret pit d’algunes de les mesures que contemplaven com ara “mil milions per combatre la sequera, un increment del 10 % en educació o 1.400 milions d’euros més per al sistema de salut”.