escons Parlament Catalunya

El Parlament de Catalunya és l’òrgan legislatiu i de control polític de la Generalitat de Catalunya que representa el poble dins aquesta institució de govern. Diumenge, 12 de maig, hi haurà unes eleccions anticipades que decidiran la nova configuració de la cambra. En aquesta pàgina t’expliquem quants escons té el Parlament i quants se’n necessiten per aconseguir la majoria absoluta.

Quants escons té el Parlament de Catalunya?

Actualment el Parlament de Catalunya està integrat per 135 diputats, dels quals la circumscripció de Barcelona n’elegeix 85; la de Girona, 17; la de Lleida, 15 i la de Tarragona, 18. Cada un d’ells ocupa un escó, al Saló de Sessions.

Quants escons es necessiten per ser majoria?

La majoria al Parlament de Catalunya s’obté quan el nombre de vots supera el nombre corresponent a la meitat més un del total de diputats. Per tant, si té 135 diputats, la majoria absoluta és 68: 135 dividit entre 2 és 67,5. 67,5+1=68,5=68 (els decimals no es tenen en compte).

En cas que cap partit aconsegueixi la majoria absoluta, les diferents forces polítiques han de pactar entre si per decidir el nom del president de la Generalitat. En el cas dels últims comicis, els vots de tots els diputats independentistes van investir Pere Aragonès com a 132è president de la Generalitat.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?