El Pla d’usos de l’Eixample ha obert noves discrepàncies entre els dos socis de govern a l’Ajuntament de Barcelona per l’àmbit on s’ha d’aplicar la normativa. Les diferències han aflorat abans de la votació en la Comissió d’Urbanisme, en què el PSC hi ha votat en contra. La tinenta d’alcaldia Laia Bonet (PSC) diu que no s’ha respectat l’acord a què van arribar amb els seus socis, mentre que la tinenta d’alcaldia Janet Sanz (BComú) hi veu pressions del lobby comercial.

El desacord s’ha fet evident pocs dies després que les dues tinentes d’alcaldia expliquessin conjuntament la proposta definitiva de Pla d’usos. La normativa limita l’obertura d’establiments de restauració, comerços alimentaris amb degustació, discoteques, supermercats petits i botigues de conveniència per evitar-ne la saturació. I preveu dos àmbits de regulació: un de més estricte per als carrers pacificats del districte i un altre de menys estricte per a la resta de l’Eixample.

Els motius del desacord

Segons Laia Bonet, es va pactar que la regulació més estricta afectés només 11 carrers de l’Eixample, incloent-hi els quatre que estan en obres per convertir-se en eixos verds. Però la tinenta d’alcaldia ha explicat que a comissió s’ha portat un expedient que amplia a 40 els carrers afectats perquè també s’hi sumen tot el barri de Sant Antoni i els carrers propers al carrer de Girona, que ja tenien pla d’usos propi.

L’acord ja estava tancat i malauradament ens trobem que la regulació estricta no afecta 11 carrers sinó 40”
Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia (PSC)

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha acusat els seus socis del PSC de fer “un gir sobtat de forma improvisada” després de tancar un acord que ja recollia aplicar de forma estricta el Pla d’usos també a Sant Antoni i als entorns del carrer de Girona. Sanz ho ha atribuït a la pressió de Barcelona Oberta per suprimir de la regulació més estricta carrers com el passeig de Sant Joan. “A cinc mesos de les eleccions, hi ha trucades d’última hora que fan que grups polítics canviïn de posició”, ha afirmat Sanz.

Seguim defensant el Pla d’usos. Triarem el que sigui millor per als veïns, per protegir el comerç i contra l’especulació”
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme

La responsable d’Urbanisme ha reiterat que el Pla d’usos de l’Eixample és “un instrument per evitar la gentrificació i la substitució del comerç”, i que el canvi de parer del PSC els empeny a “una tria difícil entre desprotegir i defensar el Pla d’usos”. Tot i això, Janet Sanz s’ha mostrat disposada a seguir parlant per arribar a un acord abans del ple de finals de mes i ha apel·lat a la responsabilitat.

Els dos partits de govern ja havien topat per aquest mateix pla quan se’n va fer l’aprovació inicial. La setmana passada, totes dues ja van donar xifres contradictòries a l’hora de preveure quants establiments nous dels afectats per la regulació podran obrir quan s’apliqui el Pla d’usos a l’Eixample. Sanz va xifrar-los en uns 1.200, mentre que Bonet va elevar la xifra a més de 2.000.

Crítiques de l’oposició

En el debat en comissió, ERC ha fet reserva de vot fins al plenari, mentre que la resta de grups, com el PSC, hi han votat en contra. Això deixa els comuns sense opcions d’aprovar el pla al plenari tal com està ara si no hi ha canvis que puguin satisfer el PSC. Eva Baró (ERC) ha dit que el Pla d’usos deixa desprotegits carrers en risc de saturació com Aribau, Muntaner, València i París.

Des de Junts, Jordi Martí ha qualificat el govern de “dos partits que s’esbatussen perquè venen eleccions” i ha preguntat al PSC si es planteja sortir-ne. Paco Sierra (Cs) ha recriminat a l’executiu convertir l’Eixample en “un desgavell per a la inversió”. El popular Óscar Ramírez ha afirmat que els problemes de monocultiu comercial són derivats del model superilla i Òscar Benítez (Valents) ha dit que el pla vol “destruir el model comercial de l’Eixample”.