Durant la nit electoral l’escrutini converteix els vots en regidors. Són càrrecs electes, però a partir d’aquell moment ja poden començar els canvis. De fet, poc després de les eleccions municipals del 2019 ja es van produir els primers relleus.

En el mandat 2019-2023 i fins al moment, 27 regidors electes continuen al seu seient i 14 han canviat: 12 d’ells han estat per baixa i, per tant, han estat o han de ser substituïts i dues regidores més, Eva Parera i Marilén Barceló, han canviat de color.

Cal afegir a tota aquesta llista de canvis la lamentable pèrdua de la regidora Marina Gassol, d’ERC, morta prematurament a inicis de març.

Quan es produeix una baixa, es consulta la llista amb què el partit es va presentar a les últimes eleccions i el següent en l’ordre és qui ha de convertir-se en regidor o bé renunciar a l’acta. En aquest últim cas, es passa al següent de la llista i així successivament.

Junts, la formació amb més canvis

Junts és el grup municipal que ha experimentat més canvis. De fet, dels cinc regidors electes només se’n mantenen dos, menys de la meitat. Albert Civit va renunciar poc després de les eleccions a l’acta de regidor, Joaquim Forn va acudir al ple d’investidura però la sentència del judici del procés li comportava la inhabilitació i, finalment, Elsa Artadi va anunciar, un any abans de les municipals del 2023, que marxava per motius personals.

Jaume Collboni surt del govern

Un dels canvis més sobtats va ser la sortida de Jaume Collboni de l’Ajuntament quan faltaven quatre mesos i escaig per a les eleccions. Al seu lloc hi ha entrat Núria Carmona com a regidora del PSC i és Laia Bonet qui s’encarrega de les responsabilitats de la primera tinència d’alcaldia.

Aquest és el segon canvi del PSC respecte als regidors que van sortir electes l’any 2019.

Ciutadans i la crisi del grup municipal

Un mes després de les eleccions del 2019, Barcelona pel Canvi i Ciutadans, que s’havien presentat en coalició, es van separar i la formació taronja es va erigir com a grup propi amb quatre regidors.

Manuel Valls, líder de Barcelona pel Canvi, que es va quedar amb només dos regidors, va decidir a mig mandat tornar a fer política a França. I poc després, Marilén Barceló va abandonar el grup de Ciutadans per desavinences i va quedar com a regidora no adscrita, malgrat que volia integrar-se a la formació de Valls.

Els tres regidors de Ciutadans tampoc no es van quedar estables. Només Paco Sierra continua després de la dimissió de Luz Guilarte i de la jubilació de Celestino Corbacho. Així doncs, la meitat de la coalició B-Cs que es va presentar el 2019 ha canviat i ha passat a dos grups municipals diferents i una regidora no adscrita.

Els més estables: dos canvis a ERC i un a BComú i al PP

Només hi ha hagut dos canvis a Esquerra Republicana i un a Barcelona en Comú. L’últim ha estat al PP perquè Josep Bou s’ha acomiadat al penúltim ple del mandat.