El candidat del PSC a les eleccions municipals 2023 a Barcelona creu que la limitació del preu del lloguer, llargament reivindicat pel govern Colau, “no és la solució en majúscules” al problema de l’habitatge. “No ens enganyem ni enganyem el personal”, ha dit. Jaume Collboni, que s’ha mostrat partidari de la regulació dels lloguers, creu que la mesura “permetria contenir preus, però el problema de la ciutat és d’oferta”.

Per això aposta per créixer i construir pisos assequibles on encara es pot créixer i a l’àmbit metropolità i creu que la col·laboració publicoprivada “és bàsica”. El candidat socialista ho ha dit en el marc d’un cicle de converses que la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya organitza amb tots els candidats del 28-M. Collboni ha estat el primer a participar-hi.

Crítiques a la “manca d’inversió” de la Generalitat a Barcelona

El candidat socialista ha criticat les polítiques de la Generalitat en matèria d’habitatge i creu que “no és admissible la nul·la inversió que ha fet a Barcelona. No és admissible que qui en té les competències no les exerceixi”. Pel que fa a la reserva del 30 % d’habitatge protegit a les noves promocions, Collboni s’ha tornat a mostrar crític. Creu que la mesura no ha funcionat “com s’esperava” i que cal flexibilitzar-la per no perdre inversió privada.

Finestreta única social

El candidat del PSC ha apostat per una finestreta única social, perquè totes les persones que ho necessitin puguin accedir fàcilment a les ajudes socials que ofereixen les diferents administracions. Collboni ha defensat també una renda per a famílies vulnerables per compensar el cost de viure a Barcelona. Seria un complement a l’ingrés mínim vital (IMV) i a la renda garantida de ciutadania i suposaria un complement del prop del 10 %.

El líder socialista també ha estat crític amb la formula que va fer servir Xavier Trias per sortir de la crisi del 2008: “Va aplicar retallades socials i no ens podem permetre el mateix error”.