(ACN) El candidat del PSC a les eleccions municipals 2023 a Barcelona, el fins fa poc primer tinent d’alcalde Jaume Collboni, afirma en una entrevista a l’ACN que està obert a dialogar “amb tothom” si guanya el 28-M. Assenyala que la conjuntura política no és la del 2019 i creu que es va superant la política de blocs. Això sí, afirma que no governarà amb un partit que faci servir l’Ajuntament per “fer proclames contra l’Estat” i defensa que si és alcalde, farà “polítiques progressistes”.

El candidat fa gala de l’estabilitat i “cohesió” del govern de coalició amb BComú, però critica que moltes mesures s’han pres “sense haver escoltat i dialogat prou” i basant-se “en el prejudici ideològic”. També creu que és incoherent que Ada Colau es presenti a un tercer mandat i que ho fa perquè el projecte dels comuns és personalista.

Les tres condicions del PSC per negociar pactes

El candidat del PSC constata que el més “honest” en un escenari en què “ningú sap què passarà” el 28-M és plantejar sobre quina base vol arribar a acords. En aquest sentit, fixa tres ítems a l’hora de negociar possibles pactes si guanya: compromís amb el creixement econòmic, garantir les polítiques socials i de cohesió i “lleialtat” a l’Estat i les institucions europees. “Amb qui es pot fer la coalició? Ja ho veurem”, afirma, i es mostra obert al diàleg amb diferents formacions.

Si no guanya, assegura, se n’anirà a l’oposició.

Cap veto als “partits democràtics”

Sobre si posa cap veto a algun partit, com ara ERC, Collboni diu que dialogarà “amb tots els partits democràtics”. Afortunadament, conclou, les coses han canviat “en positiu” després dels darrers anys, i esmenta com a mostra d’això l’acord de pressupostos de la Generalitat entre ERC i el PSC. Considera que el conflicte polític “s’ha canalitzat” i “hi ha un salt qualitatiu” que permet el diàleg.

Sobre Junts, el candidat es pregunta quin és el programa de Xavier Trias i li retreu que “amagui” les sigles del partit en la seva candidatura. A banda, sobre el pacte a la Diputació de Barcelona, Collboni prefereix no parlar de comoditat i creu que tot depèn del que s’acorda. Així, fa un balanç positiu perquè s’ha aconseguit, diu, que la diputació estigui “al servei dels municipis” i no s’hagi pactat res en l’àmbit nacional.

“Endreça” i “civisme” a la ciutat

Collboni assegura que la ciutat no està “endreçada” i admet que no està “gens content” amb la gestió de la transició arran del nou contracte de neteja, ja que apunta que les concessionàries “no ho han fet del tot bé”. Per això, afirma que si és escollit alcalde convocarà les empreses concessionàries del contracte per veure quines mesures s’han de reforçar per accelerar la transició i fer-la bé.

D’altra banda, afegeix que cal que els barcelonins també hi posin de la seva part, i per això es proposa renovar i actualitzar l’ordenança de civisme i el règim sancionador. “Fa massa anys que no parlem de civisme a la ciutat”, remarca. Com a exemple, proposa incorporar en l’ordenança els patinets elèctrics com un vehicle més i planteja endurir les sancions.