El govern de comuns i PSC a l’Ajuntament de Barcelona ha evidenciat al plenari de març les discrepàncies en matèria d’habitatge, quan falten només dos mesos per a les eleccions municipals 2023. De fet, els socialistes han dut a votació una proposta per revisar la reserva del 30 % d’habitatge protegit en promocions noves o grans rehabilitacions, però finalment no ha prosperat. Només Junts hi ha donat suport, mentre que la resta de grups (BComú, ERC, Cs, PP, Valents i la regidora no adscrita) hi han votat en contra.

La líder del PSC a l’Ajuntament i tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha admès que el 2018 es va aprovar la mesura amb el suport del PSC, però que amb el pas del temps s’ha vist que “tot i les bones intencions, no s’han aconseguit els resultats previstos”. Bonet ha dit que Barcelona ha sumat “només 54 pisos assequibles” fruit de la mesura i que, per això, cal “plantejar-ne una revisió si volem que tingui més impacte”.

Els socialistes proposen canviar la norma perquè prevegi la possibilitat que si un promotor no reserva el 30 % per a habitatge assequible pugui, en canvi, pagar una compensació econòmica a l’Ajuntament. Amb aquests diners, el consistori podria construir habitatges públics de lloguer per a joves.

120 pisos assequibles a través del 30 %

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz (BComú), ha rebatut les xifres que ha donat Bonet i ha assegurat que Barcelona té ara 120 pisos assequibles gràcies a la mesura i que uns 500 més se’n van escapar arran de les moratòries que es van aplicar. Sanz, a més, ha carregat contra els socialistes per la posició que tenen en polítiques d’habitatge: “Quina posició té el PSC? La de l’exalcalde Clos, que diu que no s’han de tocar els lloguers?”

Des d’ERC, Eva Baró ha acceptat que “la mesura no ha funcionat i s’ha de corregir”, alhora que ha acusat el PSC de fer “un intent maldestre de blanquejar la inacció durant tot el mandat”. En aquest sentit, Paco Sierra (Cs) hi ha vist “un gest hipòcrita” perquè “el PSC és responsable al 100 % del fracàs de la mesura” i Óscar Ramírez (PP) també ha avisat d’un “acte de cinisme i d’hipocresia” dels socialistes. Des de Valents, Òscar Benítez ha dit que la mesura ha tingut “unes conseqüències nefastes”.

Junts ha estat l’única força que ha fet costat al PSC. La líder de la formació a l’Ajuntament, Neus Munté, ha alertat que “els resultats del 30 % no han estat bons ni els esperats” i, per això, ha qualificat la mesura de “fracàs absolut”.