Quan queda un mes per a l’inici de la campanya per a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona, l’alcaldessa, Ada Colau, ha afirmat que Jaume Collboni s’està “oferint per ser el número dos de Xavier Trias. En una intervenció al Fòrum Europa l’alcaldessa l’ha acusat de “renegar” i de “desmarcar-se” del pacte de govern entre el PSC i Barcelona en Comú.

Colau diu que “Collboni ha fet un pas més” i que les darreres setmanes “ha apujat el to i la bel·ligerància contra el govern municipal”. “És poc creïble. No té sentit que Collboni presenti un model alternatiu de ciutat i que alhora se sumi a les posicions de Trias d’aturar-ho tot”. Fa unes setmanes la candidata dels comuns ja va alertar d’una possible “sociovergència a Barcelona”. A Colau li preocupa que Collboni “s’estigui oferint a Trias per aturar el canvi del model de ciutat”.

La presentació de l’alcaldessa al Fòrum Europa l’ha fet l’escriptor Jordi Amat, una de les personalitats que van desmarcar-se de la llista de suport al candidat d’ERC, Ernest Maragall.

A favor del “decreixement de creuers”

Colau també ha insistit en la necessitat de reduir el nombre de creuers a la ciutat per minimitzar “l’impacte” de la massificació turística. Ara bé, quan li han preguntat si era partidària del “decreixement turístic” l’alcaldessa ha evitat pronunciar-se específicament. Només ha deixat clar que “hi ha algunes activitats que s’han de limitar perquè, si no, porten tot el sistema al col·lapse”. “S’ha de decréixer en nombre de creuers i s’ha de dir ‘no’ a l’ampliació de l’aeroport”, ha afirmat.

Sobre la situació de l’habitatge a Barcelona, l’alcaldessa ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que “acceleri la compra d’edificis per tanteig i retracte a Barcelona”, ja que aquesta mesura ajudaria a reduir la llista d’espera a la mesa d’emergència. També ha exigit a Pedro Sánchez, una vegada més, que aprovi la regulació dels lloguers. Li ha demanat que “miri més el president de Portugal” i no tant “un exalcalde socialista que es dedica a fer de lobbista dels grans fons voltors”, en referència a Joan Clos.