Tancar la porta en un incendi és clau per evitar que el foc i el fum es propaguin i pot salvar la vida de les víctimes. Aquesta és la principal recomanació dels Bombers i ha corregut per les xarxes socials arran d’un vídeo que va gravar Joan Pagès, un bomber de Barcelona. Just després d’apagar el foc d’un pis del barri del Raval, va enregistrar unes imatges de l’estat de l’habitatge. Tot havia quedat calcinat -sobretot el menjador perquè és on es va originar el foc- excepte una habitació perquè la porta estava tancada.

“L’habitació sembla el cel, passes de l’infern al cel obrint una porta”

El Joan explica que l’habitació és l’únic que no es va cremar i va quedar totalment blanca, sense foc ni fum. “El missatge que jo sempre intento donar és que cal tenir-li més por al fum que al foc“, diu Pagès, que detalla que el fum és fins i tot més perillós que les flames perquè es propaga més ràpid i pot acabar sent mortal. Sobre la qüestió, també en va parlar a principis d’any un altre bomber al programa ‘bàsics’.

Reclamen impartir cursos obligatoris a les escoles

El cos de Bombers de Barcelona actualment imparteix formacions de prevenció des del Parc de Bombers de la Vall d’Hebron i està oberta a qualsevol ciutadà, malgrat que els més habituals són la gent gran o col·lectius vulnerables. Reclamen, però, que també s’hi impliquin les escoles i en aquest sentit s’ofereixen a fer cada d’any cursos obligatoris a l’alumnat de prevenció. Ara només fan formacions si el centre els ho demana.

A Barcelona la majoria d’incendis es donen per descuits, sobretot per no controlar espelmes o encens, deixar cigarrets mal apagats o endollar més d’un aparell d’alt consum en el mateix punt d’electricitat. La principal recomanació que fan és instal·lar detectors de fum a casa.