Manuel Valls

Manuel Valls deixa l’Ajuntament de Barcelona. El líder de Barcelona pel Canvi anuncia aquest diumenge en una entrevista a ‘El Mundo’ que “en breu” farà pública la renúncia: “La meva etapa de regidor ha acabat”. Tres anys després d’aterrar a Barcelona després d’una llarga carrera política a França, on va ser primer ministre, Valls diu ara que se sent “majoritàriament francès” i que vol tornar a fer-hi política i participar a la cursa presidencial del 2022.

L’anunci posa a fi a diverses especulacions sobre la retirada de Manuel Valls de la política municipal, que l’han envoltat gairebé des del primer dia de mandat. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, al març, el líder de Barcelona pel Canvi va dir que no es tornaria a presentar com a candidat a l’alcaldia a les municipals del 2023 i va apostar per reinventar la formació. A ‘El Mundo’, Valls explica que va marxar de França per l’enfonsament del Partit Socialista i dona detalls de com es va forjar la candidatura amb Ciutadans.

Clau per a la investidura d’Ada Colau

La coalició de Barcelona pel Canvi amb Ciutadans va aconseguir sis regidors a les municipals del 2019, però es va trencar pocs dies després amb el suport que Manuel Valls i dos regidors més (Eva Parera i Celestino Corbacho) van donar per investir Ada Colau alcaldessa. A l’entrevista d”El Mundo’, li pregunten a Valls si va ser un error no haver marxat després d’aquell dia. “No s’encerta sempre”, confessa el regidor que, tot i així, defensa (com ha fet sempre) el vot a Colau: “La meva llista va permetre que Barcelona no fos governada per un partit que dona suport a la sedició”.

La marxa de Manuel Valls –fonts del seu entorn no en concreten la data– deixarà Eva Parera al capdavant de Barcelona pel Canvi. El següent nom a la llista de les municipals del 2019 és Óscar Benítez, que forma part de Barcelona pel Canvi i no de Ciutadans. Parera, que ha compartit grup municipal amb Valls aquests dos primers anys de mandat, compagina des de fa poques setmanes la tasca de regidora a l’Ajuntament amb la de diputada del PP al Parlament, després d’integrar-se com a independent a la llista d’Alejandro Fernández a les eleccions del 14-F.