El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha proposat crear un fons de 25 milions d’euros per prevenir desnonaments a Barcelona, en comptes dels 27 milions d’euros que l’Ajuntament destina cada any a pagar hostals i altres allotjaments per a les famílies que ja han estat desnonades. Maragall ho ha anunciat a la trobada que la Taula d’Entitats del Tercer Sector organitza amb tots els alcaldables de la ciutat.

“Hem de canviar radicalment el panorama“, ha dit Maragall, que ha apostat per un canvi d’estratègia per abordar els desnonaments i que des del primer impagament s’ajudin les famílies afectades per evitar que la situació es cronifiqui i s’arribi a l’ordre de desnonament. “Cal mantenir els jutges lluny de la societat”, ha sentenciat el candidat, i ha afegit que “no sé si evitarem tots els desnonaments, però sí una part molt significativa, fins a tres quartes parts”.

13,5 M € en habitatge alternatiu i 11,5 M € per evitar impagaments

D’aquest fons, el republicà vol invertir 13,5 milions d’euros l’any a la prevenció, que inclouria les ajudes habituals de pagament del lloguer de famílies en risc de desnonament, i afegir-hi un lloguer concertat per evitar més d’un impagament de la quota de lloguer. Aquesta part del fons, segons Maragall, cobriria totes les famílies desnonades l’any 2021 a Barcelona, prop de 1.500. Els 11,5 milions d’euros restants del fons proposat es volen destinar a crear allotjaments disponibles per casos d’emergència “de l’estil dels APROP però de qualitat més explícita” i que permetria crear un centenar d’allotjaments l’any, amb un cost de 50.000 euros cadascun.

Dures crítiques a la reserva del 30 % per habitatge protegit

Maragall ha acusat el govern municipal de paralitzar “quasi absolutament” la inversió del sector immobiliari, i ha preguntat “el 30 % de zero quant és?” i ha reclamat centrar-se a construir 5.000 habitatges públics cada any a Barcelona.