Marilén Barceló

Marilén Barceló quedarà com a regidora no adscrita a l’Ajuntament de Barcelona després d’abandonar Ciutadans. L’exregidora de la formació taronja havia demanat incorporar-se al grup de Barcelona pel Canvi que lidera Manuel Valls (amb qui Cs va fer coalició), però el secretari general de l’Ajuntament ha emès un informe en què declara improcedent el canvi de grup. En l’escrit, el secretari recull que el Tribunal Constitucional fixa la “prohibició legal” que els regidors que abandonen un grup puguin incorporar-se a un altre.

A finals de maig, Marilén Barceló va fer pública la renúncia a formar part de Ciutadans per “discrepàncies amb el lideratge i la coordinació” del grup municipal. La líder de Cs a l’Ajuntament, Luz Guilarte, va acusar Barceló de trànsfuga i li va reclamar l’acta de regidora en una entrevista al ‘bàsics’, de betevé. Tot i la impossibilitat de formar part de Barcelona pel Canvi, fonts de la formació asseguren que Marilén Barceló votarà el mateix que el grup i, de fet, ja treballa en els despatxos que els de Manuel Valls tenen assignats a l’Ajuntament.

Barcelona pel Canvi hi presentarà recurs en contra

La regidora de Barcelona pel Canvi Eva Parera ha explicat a betevé que presentaran un recurs al contenciós administratiu perquè sigui un jutge qui decideixi si Marilén Barceló pot formar part del grup o no. Parera recorda que Barceló formava part de la coalició de Ciutadans amb Barcelona pel Canvi i, per això, considera que en el traspàs de grup “no hi ha frau electoral”. Mentre no es resol el recurs, demanaran l’aplicació de mesures cautelars perquè Barceló formi part de Barcelona pel Canvi.

En l’informe, però, el secretari general de l’Ajuntament apunta que quan es van formalitzar els grups municipals, Ciutadans i Barcelona pel Canvi ja havien trencat la coalició i van formar-ne dos de separats. Per això, sosté que si Marilén Barceló deixa Ciutadans queda automàticament com a regidora no adscrita i és “irrellevant” que vulgui formar part d’un altre grup format a partir de la coalició amb què va concórrer a les eleccions.

Amb veu i vot, però amb menys recursos

La figura del regidor no adscrit no és nova a l’Ajuntament de Barcelona. En el mandat anterior hi va haver el cas de Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé, que van abandonar els seus grups municipals. El Reglament Orgànic Municipal (ROM) estableix que els regidors no adscrits no poden beneficiar-se dels recursos econòmics i materials que reben els grups, però poden participar als plenaris i comissions amb veu i vot (sense poder presentar iniciatives) i rebre dietes per assistir als òrgans dels quals siguin membres.