Per segon estiu consecutiu, l’Ajuntament controla l’aforament de les platges de la ciutat i en tancarà els accessos en cas que hi hagi una ocupació “molt alta” que no permeti garantir les distàncies de seguretat. Aquest tancament de la platja es farà “el menor temps possible” per poder redistribuir els usuaris en altres punts. En cas necessari es demanarà el suport de la Guàrdia Urbana, com ja es va fer l’estiu passat.

L’esport, restringit a espais delimitats

L’estratègia de Barcelona per intentar evitar aglomeracions al litoral de cara al bon temps no només passa aquest any pel tancament de les platges en cas que se superi l’aforament permès, sinó també per limitar l’espai dels esportistes, que tant ús han fet de la sorra aquests últims mesos. Només es podrà practicar esport a les zones habilitades en quatre platges: Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Bogatell. El control d’aquests espais es farà mitjançant informadors, tot i que el consistori ha confirmat a betevé que en cas de poca afluència no seran tan estrictes.

El semàfor dels aforaments

El control d’aforament de les platges s’ha activat aquesta setmana i segueix un protocol similar al del 2020. S’estableixen quatre colors per indicar les diferents fases d’ocupació de les platges.

  • Indicador verd: ocupació baixa, de menys del 40 %.
  • Indicador groc: ocupació normal, entre un 40 i un 60 %.
  • Indicador taronja: ocupació alta, entre el 60 i el 80 % i recomanació d’anar a altres platges amb menys afluència.
  • Indicador vermell: ocupació molt alta, de més del 80 %.

La situació sobre l’ocupació de totes les platges de Barcelona es pot consultar a través del web municipal de platges. Des de l’inici de la temporada de bany, el 27 de març, el web ja ha rebut 12.000 visites.

A banda del control d’aforament, també hi haurà un servei d’informació i sensibilització amb personal repartits per torns de matí i tarda els set dies a la setmana. Aquest any s’ha optat per no utilitzar càmeres per controlar l’aforament i aquesta feina la faran els informadors a peu de sorra.

Què passarà a les nits?

La fi de l’estat d’alarma, aquest diumenge, 9 de maig, pot propiciar les aglomeracions i les festes nocturnes a les platges. De fet, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va alertar per carta la presidenta de l’AMB, Ada Colau, sobre aquesta possibilitat, i li va demanar una reunió amb tots els municipis de costa de l’àrea metropolitana per “coordinar estratègies” conjuntes.

Les aglomeracions van començar per Setmana Santa

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va anunciar fa unes setmanes a betevé que limitaria l’aforament a les platges aquesta temporada per evitar aglomeracions. Per Setmana Santa ja es van veure les primeres imatges del litoral barceloní ple de gent, i la Guàrdia Urbana va haver d’intervenir per desallotjar les persones que hi havia. En aquell moment, però, estava en vigor el confinament comarcal i els barcelonins no es podien desplaçar en altres punts del territori.

Segon estiu amb limitacions d’aforament

L’estiu passat ja es va limitar l’aforament a les platges de Barcelona en compliment de les restriccions per la covid. El litoral es va obrir el 20 de maig, però estava prohibit el bany i també prendre el sol a la sorra. Uns dies més tard, el 8 de juny, amb l’entrada a la fase 2, s’hi va permetre el bany i van començar les aglomeracions i el tancament de platges per excés de banyistes. Finalment, al juliol es va acordar amb la resta de municipis metropolitans una reducció del 15 % més de l’aforament, fins a arribar a un màxim de 32.000 persones.