L’alcaldessa i candidata a la reelecció per Barcelona en Comú, Ada Colau, ha proposat un pla per frenar les “compres especulatives” d’habitatges entre grans tenidors a la ciutat. En una entrevista al programa ‘Els matins de TV3’, ha explicat que la proposta s’emmiralla en l’experiència d’Amsterdam. El país ha dotat la capital dels Països Baixos de capacitat jurídica per prohibir operacions de compravenda entre grans tenidors que no adquireixin els pisos per viure-hi.

Això impediria que s’expulsi els llogaters amb l’especulació, i és el que jo vull com a alcaldessa. Hi ha mecanismes per fer-ho”, ha afirmat Colau. Ha reconegut que ara Barcelona no té empara legal per tirar-ho endavant i que caldria, com en el cas d’Amsterdam, que l’estat espanyol l’habilités per fer-ho. “Volem aconseguir el marc legal per poder prohibir que els fons voltors venguin edificis si no és per viure-hi“, ha insistit.

Una mesura temporal

Segons el partit, la prohibició s’aplicaria a partir d’un pròxim mandat ─després de les eleccions del 28-M─ i seria de caràcter temporal: s’allargaria tres anys, prorrogables a quatre, i se’n veurien afectats els grans propietaris que tenen més de cinc pisos a Barcelona. Els comuns asseguren que ja n’han parlat amb Unides Podem i Sumar i que totes dues formacions a escala nacional ho han inclòs als programes electorals.

Vull que la gent pugui viure a la nostra ciutat. És el meu primer objectiu com a alcaldessa”
Ada Colau, candidata de BComú a l’alcaldia

L’alcaldable de BComú ha rebujat que actualment els “fons voltors” arribin a les grans ciutats i es venguin entre ells els blocs, que després “revenen a preus més alts o hi fan segones residències de persones que viuen a l’estranger“. “Això ens fa molt mal com a ciutat. Vull que la gent pugui viure a Barcelona. És el meu primer objectiu com a alcaldessa”, ha reblat a l’entrevista.

Trias acusa Colau de “treure’s un as de la màniga”

Qui ha respost a la proposta d’Ada Colau és el candidat de Trias per Barcelona. Considera que “cal veure què es pot aplicar” del pla Amsterdam a Barcelona, però ha criticat que l’hagi presentat en període electoral: “Ens ho podries haver dit, això, alcaldessa. Com és que no l’ha aplicat? Que els qui governen es treguin asos de la màniga és sorprenent“, ha sentenciat Xavier Trias.

Sirera creu que és un pla més propi de Cuba o Veneçuela

L’alcaldable del Partit Popular, Daniel Sirera, ha dit que limitar la capacitat d’empreses de comprar immobles o fer transaccions econòmiques és més propi de països com Cuba o Veneçuela, i no d’una economia liberal. Sirera ha admès que “l’especulació no és bona”, però està en contra d’intervenir el mercat: “Es comença limitant la capacitat de les empreses i acabarem tenint un govern municipal que li diu a la gent quin negoci es pot obrir i quin no”.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?